Sijarto: Mađarska spremna da pomogne Srbiji u odbrani granica RTS

Objavljeno: 03.03.2020. 11:05 Izmenjeno: 03.03.2020. 11:05

Mađarska spremna da pomogne Srbiji u odbrani južnih granica zbog migranata, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Procenjuje da se narednih nedelja može očekivati priliv preko 100.000 migranata.

„I vašem ministru unutrašnjih poslova sam rekao da ćemo mi sačuvati našu granicu bez obzira na to koliki bude pritisak, jer je to obaveza jedne države. Bezbednost granica i našeg stanovništva mora da nam bude na prvom mestu“, rekao je Sijarto za RTS.

A Srbiji, ističe, ako treba neka pomoć da brani svoje južne granice spremni su da pomognu.“Kad ste proteklih godina imali krizu poslali smo vam 600 naših policajaca, a i sada ih ima 20 na granici sa Severnom Makedonijom. I nama su Česi, Slovaci i Poljaci pomagali kad je bio udar na našu granicu“, naveo je Sijarto.

Međutim, navodi, isto tako je važna pravovremena poruka migrantima.

Prema njegovim rečima, najveća greška Evrope jeste što im nije jasno rekla da samo legalnim putem mogu da dođu u Evropu i nikako više.To je važno da se kaže jer će onda, ističe Sijarto, biti manja navala.

Sijarto je dodao da Srbija u procesu pridruživanja EU napreduje neverovatno dobro i da to mora da se poštuje.“Uvek kažem da bi naš region bio mnogo lepše mesto za život kada bi mađarska manjina i u drugim zemljama imala bar pola poštovanja i podrške kakvu uživa u Srbiji. Isto tako, vaš ekonomski rast je odličan“, rekao je Sijarto.

Smatra da napore Srbije treba poštovati. Zatražio je od hrvatskog predsedništva EU da tokom svog mandata otvori svih pet poglavlja koja su spremna.“A ukoliko bude nekih strukturalnih promena u procesu pridruživanja, smatram da su prihvatljive samo one koje će proceduru učiniti jednostavnijom i kraćom, a ne da komplikuju i odlažu članstvo“, zaključio je Sijarto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana