Si s Makronom i Šolcom:Zajedno da podržimo mirovne pregovore Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 13:53 Izmenjeno: 09.03.2022. 10:44

Si je istakao da je prioritet sprečiti da situacija u Ukrajini izmakne kontroli.

 (Benoit Tessier/Pool via AP)

Kineski predsednik Si Ðinping ocenio je  da je trenutna situacija u Ukrajini zabrinjavajuća i naveo da Kina duboko žali zbog vojnih akcija na teritoriji evropskog kontinenta.

On je u razgovoru putem video konferencije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemackim kancelarom Olafom Šolcom pozvao na „maksimalnu uzdržanost“, prenela je kineska ČTV.

On je Makronu i Šolcu rekao da tri zemlje treba zajednički da podrže mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

„Kina visoko ceni napore Francuske i Nemačke da reše situaciju u Ukrajini i spremna je da održava saradnju i koordinaciju sa Francuskom, Nemačkom i EU, kao i da u skladu sa potrebama zainteresovanih strana igra aktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom“, konstatovao je Si.

On je naveo da „moramo zajednički da podržimo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, pomognemo obema stranama da sačuvaju tendenciju ka pregovorima, prevaziđu poteškoće i nastave dijalog u cilju postizanja rezultata i mira“.

Dodao je da je Peking već pokrenuo humanitarnu inicijativu i spreman je da pruži dalju humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Sputnjik.

„Kineska strana smatra da je neophodno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, pridržavati se osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, ozbiljno shvatiti legitimne zabrinutosti svih država u pogledu bezbednosne sfere i podržati sve napore da se promoviše mirno rešavanje krize“, rekao je Si.

Kineski predsednik upozorio je da će sankcije uvedene zbog situacije u Ukrajini „uticati na stabilnost globalnih finansija, energetike, lanaca snabdevanja, kao i da će opteretiti globalnu ekonomiju koja je i tako pogođena pandemijom, što je štetno za sve strane“.

Ocenio je da „moramo da uložimo zajedničke napore kako bismo umanjili negativan uticaj krize“.

Lideri su osim o ukrajinskoj krizi razgovarali i o iranskom nuklearnom sporazumu i saradnji Kine sa EU.

Šolc sa Makronom i Sijem o rešenju za Ukrajinu

U fokusu razgovora koji je nemački kancelar Olaf Šolc  vodio sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i šefom kineske države Si Ðipingom o aktuelnoj situaciji u Ukrjaini bili su ruski napadi na tu zemlju i napori međunarodne zajednice da se konflikt okonča, preneo je u saopštenju portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

Kako se navodi, Šolc, Makron i Si su jedinstveni u tome da se moraju podržati svi pregovori koji su usmereni na diplomatsko rešenje konflikta.

Dodaje se da su se oni izjasnili i za pristup oblastima u kojima se vode sukobi za humanitarnu pomoć, dodajući da je neophodno uspostaviti funkcionišuće humanitarne koridore.

Sve tri zemlje su spemne da pruže humanitarnu pomoć, naglašava se u saopštenju nemačke vlade.

Kako bi se koordinisali napori za okončanje konflikta ministri spoljnih poslova tri zemlje nastupaće usaglašeno, jedan je d daljih zaključaka sastanka.

Dalja tema razgovora bili su odnosi Kine i EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana