Si predložio pet stubova na kojim treba da se temelje odnosi Kine i SAD tanjug

Objavljeno: 16.11.2023. 09:36 Izmenjeno: 16.11.2023. 11:13

 (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool) Kineski predsednik Si Đinping izjavio je posle sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom da dve zemlje treba da zajedno izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi. Kao prvi stub naveo je „zajedničko razvijanje prave percepcije“. „Kina je dosledno posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu […]

 (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je posle sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom da dve zemlje treba da zajedno izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi. Kao prvi stub naveo je „zajedničko razvijanje prave percepcije“. „Kina je dosledno posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu sa Sjedinjenim Državama. Istovremeno, Kina ima interese koji se moraju čuvati, principe koji se moraju poštovati i crvene linije koje se ne smeju preći. Nadamo se da bi dve zemlje mogle da budu partneri koji se međusobno poštuju i koegzistiraju u miru“, rekao je Si, prenosi Sinhua. Drugi stub je, dodaje kineski predsednik, „zajedničko efikasno upravljanje nesuglasicama“. „Nesuglasice ne bi trebalo da budu ponor koji razdvaja dve zemlje. Umesto toga, dve strane bi trebalo da traže načine da izgrade mostove koji će im pomoći da hodaju jedna prema drugoj. Važno je da cene principe i međusobne crvene linije i da se uzdrže od provokacija. Trebalo bi da imaju više komunikacije, više dijaloga i više konsultacija, i da mirno rešavaju svoje nesuglasice“, istakao je Si. On je naveo da je potrebno i „zajedničko unapređivanje obostrano korisne saradnje“. „Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u širokom spektru oblasti, uključujući tradicionalne oblasti kao što su ekonomija, trgovina i poljoprivreda, kao i oblasti u nastajanju kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija (AI)“, kazao je Si. „Važno je u potpunosti iskoristiti obnovljive i nove mehanizme u spoljnoj politici, ekonomiji, finansijama, trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima i ostvariti saradnju u oblastima borbe protiv narkotika, kao i pravosuđa i sprovođenja zakona, veštačke inteligencije i nauke i tehnologije“, rekao je kineski predsednik. Istakao je i da SAD i Kina treba da zajedno preuzmu odgovornost kao velike zemlje. „Problemi sa kojima se ljudsko društvo suočava ne mogu se rešiti bez saradnje velikih zemalja. Kina i Sjedinjene Države treba da budu primer, da pojačaju koordinaciju i saradnju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i obezbede više javnih dobara za svet. Dve strane treba da zadrže svoje inicijative otvorene jedna prema drugoj, ili da ih koordiniraju i povežu radi sinergije“, rekao je Si. Kao peti stub odnosa dve svetske sile, kineski predsednik je naveo „zajedničko promovisanje međuljudske razmene“. „Dve strane bi trebalo da povećaju broj direktnih letova, unaprede turističku saradnju, prošire međunacionalne razmene, ojačaju obrazovnu saradnju i podstiču i podržavaju veću interakciju i komunikaciju između naroda“, poručio je Si.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da i dalje veruje da je kineski predsednik Si Đinping diktator. „On je diktator u smislu da je on tip koji vodi državu koja je komunistička zemlja zasnovana na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg“, rekao je Bajden za CNN, nakon četvoročasovnog razgovora sa Sijem u San Francisku. Dvojica lidera su se tokom sastanka dogovorila da SAD i Kina nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom. Američki predsednik je ocenio da je uspeh sastanka u tome što su Si i on „jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma“.

Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se tokom razgovora u San Francisku da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom. Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine, prenosi Glas Amerike. Američki predsednik je ocenio da je uspeh sastanka u tome što su Si i on „jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma.“ Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine. „Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi“, rekao je predsednik SAD. Bajden i Si su se dogovorili i da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD. „To će spasiti živote“, rekao je Bajden, dodajući da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema. Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik. Kada je reč o Tajvanu, Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primenila sila. „SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine“, kazao je kineski predsednik. Bajden je, sa druge strane, poručio da SAD „veruju u status kvo“ i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu. On je pozvao Sija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku. Predsednik Kine je prethodno bio u Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana