Si Bajdenu: Sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga tanjug

Objavljeno: 18.03.2022. 16:22 Izmenjeno: 19.03.2022. 16:23

SI je rekao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice

Predsednik Kine Si Ðinping rekao je predsedniku SAD DŽozefu Bajdenu da sukobi i konfrontacije poput događaja koji se odvijaju u Ukrajini nisu u interesu bilo koga, javili su kineski državni mediji.

Odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konfrontacije, a sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga, rekao je Si Bajdenu tokom video poziva, preneo je Rojters.

„Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo da se dešava“, kazao je Si.

Predsednik Kine je istakao da Kina i SAD moraju da vode bilateralne odnose u pravom smeru i takođe, preuzmu međunarodnu odgovornost i ulože napore za postizanje mira u svetu.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera od novembra, koji će, prema rečima sekretarke za štampu Bele kuće DŽen Psaki, biti „prilika za Bajdena da proceni na kojim pozicijama stoji predsednik Si“.

S. department: Sankcije Rusiji nisu planirane kao trajne

Američki Stejt department saopštio je da sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu planirane kao trajne, prenela je RIA Novosti.

Američki Predstavnički dom usvojio je u četvrtak uveče zakon kojim se Rusiji ukidaju trgovinske povlastice, kao i Belorusiji, zbog napada na Ukrajinu, što će otvoriti put ka većim carinama na uvoz za dve zemlje.

Kongresmeni su usvojili zakon sa 424 glasova za i osam protiv.

Kako se glasanje nastavilo, za ukidanje statusa „trajnih normalnih trgovinskih odnosa“ (PNTR), glasalo je 320 kongresmena, pet je bilo protiv.

Si:Prioritet okončanje rata u Ukrajini što pre

Kineski predsednik Si Ðinping tokom  video sastanka sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom naglasio je da je neophodno da se rat u Ukrajini okonča što je moguće pre, prenosi Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

„Sada su glavni prioriteti nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize, prekid borbi i okončanje rata što je pre moguće“, rekao je Si Bajdenu u video pozivu.

Sve strane treba da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode pregovore sa Rusijom kako bi rešili „suštinu“ ukrajinske krize i otklonili bezbednosne probleme i Moskve i Kijeva, poručio je kineski predsednik.

Si je rekao i da sukobi i konfrontacije poput ukrajinskog nisu u interesu bilo koga, javili su kineski državni mediji.

Prema rečima kineskog predsednika, međudržavni odnosi „ne bi trebalo da dolaze u situaciju da strane počnu da koriste oružje jedna protiv druge”, prenosi TAS S.

Kina: Nijedna zemlja ne sme da koristi biološko oružje

Nijednoj zemlji ne bi trebalo pružiti šansu da izvodi istraživanja vezana za biološko oružje ni pod kojim izgovorom, izjavio je danas kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama DŽang Ðun, preneo je TAS S.

„Kina se snažno protivi razvoju, posedovanju ili korišćenju biološkog ili hemijskog oružja bilo koje zemlje“, naveo je DŽang tokom sastanka Saveta bezbednosti UN oko ukrajinskog vojnog programa.

Kina traži da Rusija dobije odgovore o biološkom programu

Države koje su umešane u biološke programe u Ukrajini moraju da daju odgovore na pitanja koja je postavila Rusija, izjavio je stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama DŽang Ðun tokom sednice Saveta bezbednosti.

„Svaka informacija o vojnim biološkim aktivnostima mora da podigne zabrinutost i da privuče pažnju međunarodne zajednice, tako da se izbegne nepopravljiva šteta. U tom smislu, strane moraju pružiti odgovarajući pristup. Rusija je prezentovala nove, tek otkrivene dokumente po ovom pitanju. Strane koje su pomenute moraju da odgovore na pitanja i da pruže razumna objašnjenja sa ciljem da se otklone nedoumice kod međunarodne zajednice“, kazao je kineski predstavnik, preneo je TAS S.

Na početku sastanka ruski predstavnik Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija prikupila nove informacije o ukrajinskim biološkim laboratorijama u kojima se radi sa opasnim virusima.

Rusija tvrdi da je Amerika upravljala tim aktivnostima i da ih je sponzorisala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana