Šesta runda razgovora vlasti i opozicije Studio B

Objavljeno: 19.09.2019. 17:28 Izmenjeno: 20.09.2019. 10:34

Na šestom okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka Srpska napredna stranka predložila  je  set mera za unapređenje izbornog procesa, rekao je funkcioner te stranke Nebojša Stefanović i dodao da će konačan predlog mera biti ponuđen u ponedeljak.

Vladajuća stranka u ponedeljak će izneti konačni predlog, usaglašen s koalicionim partnerima, ističe  Stefanović i dodaje da su to mere za koje su spremni da se obavežu da će ih sprovoditi u narednom, kratkom roku, a koje će garantovati najčistiji i najbolji birački proces. Na pitanje kako vidi budućnost dijaloga vlasti i opozicije s obzirom da je na okruglom stolu sve manje predstavnika opozicije, Stefanović kaže da svako ima pravo na svoj izbor, ali da je SNS spreman sa svima da razgovara i veruje da je dijalog jedini ispravan put za postizanje dogovora o izbornom pocesu.

Stefanović kaže da se u  predloženom  paketu  mera za unapređenje izbornog procesa između ostalog nalaze i predlozi OEBS-a i ODIHR-a ( čitaš Odira)  kao i predlozi koji su se mogli čuti u zajedničkom dijalogu predstavnika vlasti i opozicije. Vlast ce, kaze Stefanovic, u ponedeljak, posle razgovora sa koalicionim partnerima i usaglašavanja stavova , izneti konačnu verziju seta mera koji će ići na razmatranje u parlament.  On istice da je uveren da ce te mere znatno unaprediti izborni process.

Dobar deo tih mera već  je sproveden kaže Stefanović i dodaje da država na tome intenzivno radi u saradnji sa OEBSOM. Neki od zahteva  na čijoj će se izmeni intenzivno  raditi, između ostalog, jesu i pooštravanje kaznene politike, zabrana funkcionerske kampanje i veća nadležnost Agencije protiv korupcije tokom izbornog procesa.

Na pitanje  kako vidi budućnost dijaloga na FPN na koji veći deo opozicije ne dolazi, Stefanović kaže  da svako ima pravo na svoj izbor i da vlast neće nikoga prisiljavati  na razgovore. S druge strane istiće Stefanović  vlast je uvek  spremna na dijalog i veruje da je to jedini ispravan način da se postigne dogovor i usaglase mišljenja o  izbornom procesu.

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo i jedan od organizatora dijaloga vlasti i opozicije,  šesti okrugli sto ocenjuje kao najkonstruktivniji do sada,  samim tim što je predložen set mera koji daje mogućnost za promenu izbornog zakona. Veruje da će ti predlozi biti usvojeni u parlamentu  pre zakonskog roka od 30 do 60 dana i dodaje da što više izmena bude usvojeno to će izborni proces biti bolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana