Selaković:EU prioritet spoljne politike,neophodan podsticaj tanjug

Objavljeno: 16.05.2022. 11:01 Izmenjeno: 16.05.2022. 12:15

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji.

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Briselu, posle sastanka s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, da je članstvo Srbije u EU prioritet spoljne politike Srbije i njeno strateško opredeljenje, ali i da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Selaković i Varheji su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Posle sastanka sa šefom srpske diplomatije, Varheji je na svom Tviter nalogu poručio da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi.

Selaković je, kako je navedeno u saopštenju MSP-a, podvukao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dodavši da je posvećenost druge strane ovom procesu je upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, što prema oceni Selakovića, ne doprinosi procesu normalizacije odnosa.

Komesar za proširenje EU objavio je na svom Tviter nalogu da je sa ministrom spoljnih poslova Srbije imao iskren razgovor o posledicama ”ruskog rata protiv Ukrajine” na Srbiju i ceo Zapadni Balkan.

Energetika prioritetna oblast saradnje s Bugarskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Teodorom Genčovskom.

Konstatujući da su bilateralni odnosi vrlo dobri i stabilni, a politički dijalog razvijen i intenzivan, Selaković je naglasio da je potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomske saradnje.

Ministar je podvukao da je jedna od prioritetnih oblasti saradnje sa Bugarskom energetika, ali je ukazao na mogućnosti za jačanje infrastrukturne, prekogranične i regionalne saradnje.

Ovom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije i pozvao ministarku Genčovsku u zvaničnu posetu Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mađarska jedan od ključnih partnera Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je, na sastanku u Briselu sa šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, da je punopravno članstvo u EU ostalo strateško opredeljenje Srbije, a da nam je nedvosmislena podrška Mađarske, kao jednog od ključnih partnera na tom putu, od velikog značaja.

Ministri Selaković i Sijarti su razmotrili širok spektar regionalnih i geopolitičkih tema, sa posebnim osvrtom na posledice sukoba u Ukrajini i uticaj tog konflikta na situaciju u Srbiji i Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Mađarskoj na razumevanju za spoljnopolitičke pozicije i državne interese Srbije.

Selaković je Sijarta upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je Beograd dosledno opredeljen postizanju rešenja dijalogom, dok, kako je ocenio, kod druge strane takav stav izostaje, što potvrđuje apliciranje Prištine za članstvo u Savetu Evrope, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana