Selaković:Ekonomija najjača spona Srbije i BiH Tanjug

Objavljeno: 17.03.2021. 12:31 Izmenjeno: 18.03.2021. 10:36

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nakon sastanka s ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković izjavio da je od izuzetne važnosti dobra saradnja dve zemlje i ocenio da je trenutno ekonomija najjača spona dve države.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

„Ekonomska saradnja ne ogleda se samo kroz trgovinsku razmenu, već i kroz investicije i to su suštinski razlozi zašto je Srbija zainteresovana za stabilnost ne samo u BiH već u čitavom regionu“, kazao je Selaković.

Rekao je da mu je drago što je BiH zainteresovana i što podržava sve inicijative pod okriljem EU i dodao da je na današnjem sastanku govorio i o inicijativi mini Šengen i o značaju toga da se i BiH pridruži Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, uprkos nerešenim problemima iz prošlosti, na kojima se, naveo je, mora raditi dok se ne pronađe rešenje.

„I pored tih problema, postoji mnogo toga što može da nas vezuje ovog trenutka i u budućnosti, a ekonomija je trenutno kopča i najbolja spona“, istakao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da izdeljen region ne može da bude konkurentan na tržištu Evropske unije i ističe da zauzimajći istu poziciju može da postigne više.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je izuzetno važna stabilnost BiH.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtona. Mi smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovaćemo svaki dogovor koji bude između dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH“, kazao je Selaković.

Istakao je da je Srbija pođednako zainteresovana za razvijanje saradnje sa Federacijom BiH kao što je ima sa Republikom Srpskom, sa kojom, podseća,ima i specijalne odnose.

„Ova poseta je sa željom da se intenzivira naš dijalog“, rekao je Selaković i dodao da se odnosi Srbije i BiH razvijaju i na trilateralnom nivou, s Turskom.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o saradnji tokom kovid pandemije i istakao da je upravo ta saradnja primer koliko dve zemlje mogu da pšomognu jedna drugoj.

Zahvalio se na pomoći BiH koja je uputila lekarske timove u Novi Pazar kada je tamo epidemiološka situacija bila izrazito loša.

„Ono što nam je zajedničko jeste da smo ušli u Kovaks program, platili vakcine unapred i da nismo dobili ništa. To je odlična prilika da stanemo zajedno uprkos razlikama i da Briselu kažemo da i u našim državama žive ljudi kao i u njihovim“, istakao je šef srpske diplomatije.

Na sastanku je razgovarano i o spornim pitanjima kao što su sudski procesi, zajedničko ulaganje u hidroelektranu na reci Drini.

„Ono što bi bilo dobro, iako je nemoguće kada su ovakve stvari u pitanju, bilo bi da pokušamo da ih ne politizujemo“, naveo je Selaković i dodao da je uveren da se može uvesti praksa češćih viđanja zvaničnika dve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana