Selaković upoznao ambasadora Ukrajine sa zaključkom Saveta Tanjug

Objavljeno: 26.02.2022. 11:16 Izmenjeno: 27.02.2022. 12:42

Srbija, prema njegovim rečima, smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem koga je upoznao sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, o kojem će se uskoro izjasniti Vlada Srbije.

Šef srpske diplomatije rekao je da Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasivši da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije, saopštilo je MSP.

Selaković je istakao privrženost Srbije dijalogu i mirnom rešavanju sporova, dodavši da srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da gubitak svakog života u Ukrajini doživljavamo kao tragediju.

Ministar je istakao spremnost Srbije da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da, u skladu sa našim mogućnostima, uputimo humanitarnu i medicinsku pomoć.

Ambasador: Jedan broj državljana Srbije napustio Ukrajinu

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović rekao je da je jedan broj građana Srbije evakuisan iz Ukrajine i pre nego što je izdata preporuka ambasade a da se jedan broj naših državljana trenutno vraća iz te zemlje.

On je u izjavi za RTS istakao da je ambasada u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste tu zemlju.

„Pratim kretanje onih državaljana koji su se javili. Oni mi se javljaju povremeno tako da znam dokle su stigli da bismo imali informaciju kada napuste zemlju“, rekao je Jovanović.

Dodao je da su u ambasadi dobili informaciju da će ukrajinske železnice u večernjim satima od 19.50 pa do 22.37 imati vozove koji polaze iz Kijeva u pravcu zapada.
Na pitanje koliko je trenutno srpskih džavaljana u Ukrajini i koliko njih pokušava da se evakuiše, Jovanović kaže da u ovom trenutku može da se kaže da je taj broj jako mali, možda do deset ljudi.

„Imamo samo jednu porodicu koja je u hotelu i za koju pokušavamo da obezbedimo vozne karte. Svi ostali koji se nisu evakuisali, oni su tokom prethodna dva dana krenuli prema granici sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom. Mi smo sa njima u kontaktu i oni koji su krenuli juče ujutru pre jedno sat vremena su bili na 20 kilometara od granice sa Mađarskom“, rekao je Jovanović.

„Mogu da kažem da je od početka nastala panika da su svi krenuli na tu stranu. Benzinske pumpe ne rade, svi putevi su zakrčeni, uvedeno je i ratno stanje, uvedena je potpuna mobilizacija za sve muškarce od 18 do 60 godina, tako da su policija i organi reda Ukrajine postavili više punktova na putnom pravcu prema zapadu gde kontrolišu i one koji potpadaju pod mobilizaciju“, dodao je on.

Upitan kako može da pomogne onima koji su odlučili da ostanu u Ukrajini, Jovanović kaže da sve što može ambasada da učini, to i čini.

„Neki naši koji su radili za kompanije, kompanije su im kupile karte za ponedeljak ili utorak, jer nema karata. Informacije se menjaju iz časa u čas, jer je bukvalno ratno stanje“, rekao je Jovanović.

Ako neko želi sada da se evakuiše to, kako je dodao, može da učini svojim putničkim automobilom, ali ne u periodu policijskog časa.

„Postoji velika opasnost da svako ko se nađe na ulici se smatra neprijateljem, kako je navedeno u ukazu. Tokom dana sam dao informaciju da je Ukrajina odredila sedam vozova, ali su oni posle 17 sati. Niko ne može da izađe, metro je pretvoren u sklonište, praktično je jedini način evakuacije kolima prema zapadu“, istakao je Jovanović.

Ne može da kaže koliko će diplomatsko osoblje još ostati u Kijevu, navodeći da su oni na svojoj dužnosti i dok se ne dobije nalog Ministarstva spoljnih poslova i dok se u Beogradu ne odluči, oni će biti u Ukrajini.

„Mi smo kompletan sastav, koji je bio i pre ovih događaja, svi smo tu u ambasadi“, rekao je ambasador.

Na pitanje da li su bezbedni, kaže da nemaju drugo mesto.

„Metro nam nije blizu, mi smo u ambasadi koja po Bečkoj konvenciji ima nepovredivost“, rekao je on.

Naveo je da su se čitave noći čule detonacije, da se tokom dana nastavilo, a pa je oko podneva postalo tiše.

Napominje da se čuju detonacije i da je u Kijevu  policijski čas od 17 do 08.00 sati.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana