Selaković u Vatikanu: Sveta stolica ne menja stav po pitanju KiM Tanjug

Objavljeno: 19.10.2021. 12:54 Izmenjeno: 20.10.2021. 10:23

Sveta stolica pruža principijelnu podršku Srbiji po pitanju očuvnja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, istakao je u Vatikanu ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković, koji boravi u zvaničnoj poseti Svetoj stolici, razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa državnim sekretarom, kardinalom Pjetrom Parolinom i ministrom spoljnih poslova Polom Galagerom, naveo je da je upravo ta podrška ono što odnose čini značajnim i daje ozbiljnu šansu za njihovo unapređenje.

Preneo je da je svoje sagovornike upoznao sa poslednjim dešavanjima na KiM i istakao posvećenost Srbije dijalogu kao jedinom diplomatski mogućem sredstvu razrešenja kosovsko-metohijskog čvora.

Selaković je naveo da je na sastancima bilo reči i o drugim pitanjima u regionu, te o nužnosti istorijskog otpočinjanja nove faze saradnje između Srba i Hrvata, kao nečemu čemu je i Sveta stolica naklonjena, naročito, kaže, ističući da nerešena pitanja iz prošlosti u ovom trenutku opterećuju buduću saradnju, što nikome neće doneti dobro.

Saradnja Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Svete stolice, treba da se intenzivira, podvukao je Selaković.

“To je saradnja između dve države. Srbija je sekularna država i mi ovo ne mešamo sa funkcijom Svete stolice u okvirima Rimokatoličke crkve. Ali, je važno da državi koja ne priznaje Kosovo, iako je izložena pritiscima da tu poziciju promeni, moramo da poklanjamo posebnu pažnju i intenziviramo sve oblike saradnje”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je preneo i da je u razgovorima dogovoreno da se već od početka sledeće godine nastavi strukturalni dijalog, odnosno konsultacije između dve države, uz plan intenzivne saradnje čiji će prvi korak biti poseta ministra Galagera Srbiji, već krajem novembra.

To će biti prilika da nastavimo naš dijalog, ali i da on sretne rukovodstvo Srbije, ali i predstvnike Srpske pravoslavne crkve, da bi se nastavio dijalog koji između dve crkve postoji.

Dodao je da je tokom boravka u Vatikanu i pripreme posete uvideo koliko je njegovih kolega iz drugih, većinski prasvoslavnih država, boravilo tamo i razgovaralosa Galagerom.

“Tu vrstu strukturnog dijlaoga, koji je kod nas održan samo u maju 2019. godine i nikada više, rusko ministarstvo spoljnih poslova praktikuje dva puta godišnje”, ukazao je Selaković i dodao da se saradnja Svete stolice sa zemljama poput Grčke i Kipra se intenzivira te da i Srbija mora time više da se bavi u budućnosti.

“Ova vrsta saradnje i dijaloga je za nas veoma važna, u pojedinim slučajevima i od vitalne važnosti, tamo gde pravoslavni Srbi dele životni prostor sa rimokatolicima, i zato je za državu važno da sa Vatikanom imamo dobru konstruktivnu i suštinsku saradnju”, rekao je Selaković.

 

Galager: Važni odnosi sa Beogradom, uskoro u poseti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Vatikana Pol Galager izjavio je da su Svetoj stolici odnosi sa Srbijom veoma važni i da je potrebno da se dodatno prodube, najavljujući uskoro svoju posetu Beogradu, drugu u poslednjih nekoliko godina.

Galager je danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, a uoči tog susreta, sinoć na otvaranju izložbe „Srbija i Vatikan 1878-1914“ rekao je da su upravo takve inicijative, poput poseta iz Rima Beogradu, dolazak sefa srpske diplomatije u Vatikan ili izložba o odnosima dve države, važne stvari.

“Vrlo smo optimistični da će se nastaviti politički dijalog, kao i verski, ekumenski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Veoma smo zainteresovani za produbljivanje saradnje u bliskoj budućnosti. Ko zna kakve bi to plodove moglo da izrodi, za dobrobit građana Srbije, odnose sa Katoličkom crkvom i SPC, i naravno za katoličku zajednicu u Srbiji”, rekao je Galager.

Kako je rekao, takvi koraci su veoma važni, a obe strane odlučne da naporno rade na tome.

“Kada odem uskoro u posetu Srbiji, to će biti druga poseta u poslednjih pet, šest godina. To je pokazatelj koliko su nam važni odnosi sa Srbijom i veoma se radujem poseti Beogradu”, rekao je Galager.

 

Rim:Izložba “Srbija i Vatikan” – Važni odnosi sa Sv. stolicom

Ministri spoljnih poslova Srbije i Vatikana, Nikola Selaković i Pol Galager otvorili su sinoć na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu “Srbija i Vatikan 1878-1914“, posvećenu odnosima Srbije i Svete stolice, koji su zvanično uspostavljeni pre jednog veka.

Postavku, autora Miroslava Perišića, Aleksandra Markovića i Jelice Reljić, čini arhivska građa koja pruža uvid u život katoličke zajednice u Srbiji, kao i u kontinuirane napore istaknutijih srpskih državnika na uspostavljanju i razvijanju saradnje sa Vatikanom.

Selaković, koji se obratio na italijanskom jeziku, poručio je da izložba svedoči o bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice, ističući da su temelji tih odnosa jaki, duboki i zasnovani na zajedničkim vrednostima i interesima.

Ministar je rekao da je Srbija od početka svoje novovekovne državnosti nastojala da sa Vatikanom uspostavi efikasnu komunikaciju kako bi se pitanje odnosa među hrišćanima u ovom delu sveta rešavalo na miran i moderan način, u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. veka.

Podsetio je da su još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode, dodajući da srpski narod vekovima deli životni prostor sa drugim narodima i konfesijama, kao i da je taj prostor mnogo puta bio poprište sukoba koji su neretko imali i religioznu dimenziju.

“Saradnja sa Svetom Stolicom bila je od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način“, ukazao je ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo i da danas Srbija i Sveta stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za Beograd od velike važnosti pozicija Vatikana u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

“Boreći se za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, Srbija insistira na tome da je kulturno nasleđe u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasleđu hrišćanske Evrope“, rekao je ministar/

On je naglasio da hrišćanski temelji Evrope ne mogu biti sačuvani bez minimuma svehrišćanskog jedinstva i kohezije.

Ministar spoljnih poslova Vatikana stolice Pol Galager rekao je da mu je čast da sa ministrom spoljnih poslova Srbije otvori izložbu, koja govori o odnosima dve države.

Dodao je da je upravo kraj 19. i početak 20. veka bio period teških međunarodnih okolnosti, u kojima su se razvijali odnosi Srbije i Vatikana.

“Ova izložba kroz dokumente i fotografije pokazuje kako su se ti odnosi razvijali”, rekao je Galager.

Postavka uključuje i diplomatsku prepisku srpskih diplomata sa papama Lavom XIII, Pijem X i Benediktom XV.

Među izloženim dokumentima izdvajaju se i odluke Aleksandra Karađorđevića i Miloša Obrenovića o novčanom pomaganju katoličke crkve i one koji se odnose na rad rimokatoličkih škola u Beogradu i Nišu.

Izložba povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kreljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sa Vatikanom, 1920. godine, početkom oktobra otvorena je i u Državnom arhivu Srbije.

Svečano otvaranje započelo je intoniranjem himni Srbije i Vatikana, a koliko Sveta stolica pridaje značaj odnosima sa Srbijom, govori i to što su gosti na otvaranju bili ambasadori brojnih zemalja pri Svetoj stolici, među kojima ambasadori SAD, Rusije, Velike Britanije, Turske, Španije, Grčke, Albanije, Bugarske, BiH, Kube, Japana, Indonezije, Meksika, Angole, Češke, Slovačke, Crne Gore, Kameruna…

Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović istakao je da su važni odnosi Srbije i Svete stolice, i da vek odnosa dve države i značajni datumi tokom poslednjih 100 godina zaslužuju ovakvu izložbu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana