Selaković: U Hrvatskoj brutalna kampanja protiv Vučića tanjug

Objavljeno: 25.05.2022. 18:49 Izmenjeno: 26.05.2022. 11:37

Postavlja se, kako je naveo, i pitanje kako je moguće da je Evropska unija primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni delovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodelima.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da je u Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda.

To je, kako je istakao Selaković, pre svega univerzalna pozicija sa koje Srbija brani humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

““U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana““, poručio je Selaković, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dodao je da međutim, zabrinjava to što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svom društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, jer ne shvataju da ustajanje u odbranu ratnih zločinaca, koje im možda može doneti kratkoročnu političku dobit, dugoročno nije u interesu društva.

““Još je ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umetnosti nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svetskom ratu „jasenovačkim mitom“.

Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost““, dodao je Selaković.

““Srbija i njen predsednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom, i insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost““, naglasio je šef srpske diplomatije.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je ranije danas izjavio da je Hrvatska mogla da podigne optužnicu za krivično delo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegovog govora u Glini 1995, ali nije jer je, kako tvrdi, ““postojala politička odluka da se preko nekih stvari pređe““.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu upitan da ponovo prokomentariše odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske, preneo je portal Index.hr.

„Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju“, ponovio je Milanović.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana