Selaković: Srbija spremna za jače diplomatske odnose sa SAD Tanjug

Objavljeno: 14.02.2022. 11:28 Izmenjeno: 14.02.2022. 14:30

Objasnio je da se pozitivne promene ne dešavaju preko noci, te istakao da je naša diplomatija spremna da nastavi da radi na jačanju odnosa dve zemlje

foto Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je , nakon podrške kongresmena SAD, da je Srbija spremna za nove diplomatske akcije i da će naša zemlja nastaviti da unapređuje odnose sa Amerokom.

On je kazao da je odnos sa SAD jedan od prioriteta Srbije i da to što su američki kongresmeni stali uz Srbiju, ne znači da će time biti stavljena tačka na diplomatske napore da se saradnja dve zemlje podigne na viši nivo.

„Uveren sam da će uskoro biti dobrih i pozitivnih iznenađenja za celu našu javnost. Pismo podrške kongresmena pokazuje da je neke stvari zaista moguće menjati kada ozbiljno, vredno i posvećeno radite“, kazao je Selaković za list „Večernje novosti“.

Prema njegovim rečima odnos sa SAD ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, za šta je potrebna „ozbiljna energija i rad“.

Američkom predsedniku Dzozefu Bajdenu 16 kongresmena, od kojih polovina ima značajan uticaj na kreiranje spoljne politike SAD, uputilo je pismo podrške Srbiji, što je izazvalo uznemirenje u Prištini.

Do sada je važilo nepisano pravilo da albanski lobisti imaju veliki uticaj na Kapitol hilu, posebno u Spoljnopolitičkom komitetu, gde su neretko izlazile rezolucije i deklaracije suprotne interesima Srbije.

Ova značajna promena balansa podrške na mestu gde se kreira spoljna politika SAD-a, rezultat je rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza presednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Maraka Ðurića, koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

U pismu 16 kongresmena Bajdenu, objavljenog 4. februara, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Selaković s premijerom Kameruna

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Jaundeu sa premijerom Kameruna Džozefom Dionom Nguteom kome je zahvalio na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je podsetio da dve zemlje povezuju tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi koji datiraju iz perioda zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja i poručio da je to odličan temelj koji treba iskoristiti za jačanje bilateralne saradnje.

Takođe, preneo je da je Srbija opredeljena da intenzivira politički dijalog s Kamerunom, uputivši poziv da se u narednom periodu realizuje i poseta zvaničnika Kameruna na najvišem nivou.

Selaković je posebno zahvalio na principijelnom stavu Kameruna po pitanju Kosova i Metohije i punom razumevanju pozicija Srbije, napomenuvši da i Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kameruna.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što će se u svetlu prijateljskih odnosa dve zemlje nastaviti sa ovakvom aktivnom međusobnom podrškom, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

Konstatovao je da je ekonomska saradnja relativno skromnog obima, da ne prati trend dobrih političkih odnosa, napomenuvši da postoje značajni potencijali u brojnim oblastima poput poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija i obrazovanja.

Selaković je premijeru Kameruna uručuo orden Srbije na lenti za predsednika Kameruna Pola Biju, koji mu je 2016. godine dodelio tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u razvoju i jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kameruna.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana