Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi interes regiona Studio B, Tanjug

Objavljeno: 17.06.2021. 10:41 Izmenjeno: 17.06.2021. 12:56

Srbija posvećuje punu pažnju unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, poručio Nikola Selaković na sastanku ministara spoljnih poslova PSuJIE u Antaliji.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković se nada da će EU nastaviti da podržava integracije učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u EU, što će, kako je rekao, doneti stabilnost i prosperitet regionu i pomoći konsolidaciju i razvoj Evrope u celini.

Selaković je, na sastanku ministara spoljnih poslova PSuJIE u Antaliji ukazao da mir i stabilnost nemaju alternative i predstavljaju “zvezdu vodilju” na putu regiona ka EU.

Takođe, posebno je naglasio da je Beograd odlučan da dijalogom i u dobroj veri rešava sva otvorena pitanja – kao odgovoran i predvidiv partner, i u skladu sa principima međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je istakao da je Srbija svoje opredeljenje za unapređenje regionalne saradnje demonstrirala slanjem pošiljki vakcina i omogućavanjem vakcinacije u Srbiji.

„Srbija je u region do sada poslala 120.000 vakcina i na svojoj teritoriji vakcinisala oko 65.000 građana zemalja iz regiona, što znači da smo ukupno obezbedili oko 200.000 vakcina za svoje susede“, istakao je Selaković.

On je podsetio da je ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije ostvarivanje punopravnog članstva u EU.

„Moramo se pobrinuti da se ono o čemu se postigne dogovor kasnije poštuje i ispunjava na terenu, jer se naši dogovori tiču prvenstveno dobrobiti naših naroda, ali govore i o tome ko smo i kakvu budućnost želimo“, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je poručio da Srbija punu pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, istakavši da se snaženjem ekonomskih veza unutar regiona doprinosi i relaksiranju postojećih političkih odnosa.

“Obavezali smo se učešćem u različitim formatima da ćemo sprovesti potrebne reforme i promovisati regionalnu saradnju u brojnim oblastima, među kojima su posebno važni i u opštem interesu regiona zajednički infrastrukturni projekti u transportnom i energetskom sektoru“, rekao je Selaković.

Kao konkretne pozitivne rezultate regionalne saradnje, ministar je izdvojio CEFTA sporazuma, Fond za zapadni Balkan, Regionalnu kancelariju za saradnju mladih, Transportnu zajednicu u jugoistočnoj Evropi, Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, te zaključivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu ZB.

Posebno je naglasio uspostavljanje „Zelenih koridora“ u regionu tokom pandemije virusa korona, i ukazao da je sada potrebno omogućiti njihovo proširivanje i na granične prelaze sa susednim državama članicama EU.

Selaković je dodao i da Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i dodao da je taj dokument u značajnoj meri zasnovan na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

On je dodao i da Regionalni savet za saradnju, kao stožerna regionalna inicijativa, daje konkretne rezultate i doprinosi ostvarivanju ekonomskog napretka i produbljivanju saradnje i rekao da očekuje da će implementacija Strategije 2030 za jugoistočnu Evropu kada bude usvojena pružiti korist našem regionu.

Selaković je, takođe, čestitao Turskoj na uspešnom predsedavanju i poželeo narednoj predsedavajućoj Grčkoj puno uspeha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana