Selaković: Sa modernom Srbijom svako želi da sarađuje Tanjug

Objavljeno: 11.02.2022. 19:13 Izmenjeno: 11.02.2022. 19:13

Tokom posete potpisani su Opšti sporazum o saradnji između vlade Srbije i Gabona i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede.

foto Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se  u Gabonu sa predsednikom te centralnoafričke države Alijem Bongom, šefom diplomatije Pakomom Mubeleom, ministrom poljoprivrede Biendijem Magangom i sa ministrom odbrane Mihaelom Musom.

Selaković je nakon sastanaka rekao da je sa sagovornicima u Gabonu razmotrio mogućnosti produbljivanja saradnje u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, industrija, savremene tehnologije, zdravstvo i odbrana.

Prema njegovim rečima, predsednik Bongo je izrazio želju da u što skorijem vremenu poseti Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Gabon je centralnoafrička država u kojoj su na svakom koraku vidljivi tragovi rada nekadašnje srpske i jugoslovenske građevinske industrije i ovde smo zemlja koja ima izuzetno ozbiljnu i dobru reputaciju“, kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, predstavnici različitih resora žele da dođu u Srbiju i već ćemo u martu imati posetu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova koji će doći na političke konsultacije ali i predstavnika gabonske agencije za promociju privredne saradnje.

„Ono što ostaje kao dobar utisak jeste to što sa našom Srbijom svako želi da radi, da je ugled Srbije i naročito predsednika Vučića svugde u svetu, i ovde u Africi i na drugim mestima gde sam bio, nešto po čemu nas prepoznaju i na čemu nam čestitaju. Sa ozbiljnom, modernom i uređenom Srbijom, koja je drugu godinu zaredom najbrže rastuća ekonomija Evrope, svako želi da sarađuje“, istakao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Srbije će, nakon Ekvatorijalne Gvineje i Gabona, zvaničnu posetu zemljama centralne Afrike nastaviti odlaskom u Sao Tome i Prinsipe i Kamerun, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana