Selaković sa mitropolitom varšavskim Savom Studio B

Objavljeno: 11.06.2021. 09:34 Izmenjeno: 12.06.2021. 10:36

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nastavio je zvaničnu posetu Poljskoj susretom sa mitropolitom varšavskim i cele Poljske Savom, sa kojim je razgovarao u Mitropoliji poljske pravoslavne crkve.

Mitropolit Sava (81), koji je rođen kao Mihal Hricunjak, se u razgovoru podsetio boravka u našoj zemlji i Beogradu gde je 1966. godine završio doktorske studije teologije.

Iste godine pred patrijarhom srpskim Germanom zamonašio se u manastiru Rakovica u Beogradu i uzeo ime Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa Save.

Selaković je istakao da mitropolit Sava zato pripada i Srbiji, a ne samo Poljskoj, a domaćin je na to rekao da je on i Srbin, da ima srpsko ime i da je Srbija njegova druga država.

Šef srpske diplomatije preneo je mitropolitu pozdrave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozvao ga da poseti Srbiju i Beograd i obiđe završeni Hram Svetog Save koji je, kako je rekao, imao prilike da vidi dok je bio u izgradnji.

Selaković je mitropolitu poklonio skiptar sa prizrenskim filigranom, a od njega na poklon dobio ikonu Bogorodice.

Selaković će se danas u Varšavi sastati sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, a imaće odvojeni sastanak i sa poljskim ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Konradom Šimanjskim.

Šef srpske diplomatije je u četvrtak razgovarao sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u Kabinetu predsednika Poljske Kšištofom Ščerskim, a u poljskom parlamentu imao je sastanke sa predsednicom Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta, Elžbjetom Vitek i predsednikom Odbora za spoljne poslove Sejma Marekom Kuhćinjskim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana