Selaković: Praznik za očuvanje nacionalnog identiteta Tanjug

Objavljeno: 15.09.2021. 09:37 Izmenjeno: 16.09.2021. 10:16

Uvođenje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan od pokušaja očuvanja nacionalnog identiteta, jer se u ovoj „globalnoj kući“ lako gubi posebnost u pismu, jeziku i identitetu, smatra ministar soljnih poslova Nikola Selaković.

On je istakao da je Srbija na ponos svakome ko u njoj živi i da danas slavimo našu zemlju koja će biti prva u Evropi po ekonomskom napretku.

Istakao je da nije samo sada važno da se Srbi okreću nacionalnim simbolima, već da je to je uvek značajno.

„Pogledajte Skandinavske zemlje, u Danskoj svakoga dana stoji državna zastava. I mi se ponosimo našom zastavom, imamo mnogo razloga za to“, naveo je ministar i istakao da se na današnji dan sećamo naših predaka i gradimo ponosne potomke“, rekao je Selaković za RTS.

Kako je naveo, Srbija je posvećena i tome da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Selaković nije hteo da komentariše izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svi Srbi u svetu 15. septembra istaknu srpske zastave prokomentarsao sa „besposlen pop i jariće krsti“.

Rekao je, međutim, da je to primer kako nastaje laž.

„Pogledajte kako nastaje laž. Ne možete da nađete nijedan poziv Vučića Srbima u regionu da istaknu zastavu. On to nije rekao, a šta i da je rekao, da li je nekoga uvredio, poslao bi poruku koja nikoga ne vređa. Eto to je sistem nastanka lažne vesti“, napomenuo je Selaković.

On je pozvao građane da putuju svuda, ali da grade ponosno potomstvo i čuvajte svoju nacionalnu posebnost.

Odgovarajući na pitanje o mogućim problemima koje bi mogli da imaju Srbi sa Kosova i Metohije zbog isticanja zastave, Selaković je istakao da je Beograd posvećen dijalogu i da će i dalje ostati posvećen pregovorima.

„Bolje je razgovarati i 50 godina, nego imati sukobe u jednom danu ili satu“, naveo je Selaković i dodao da ako želimo rešenje, onda moramo da pregovaramo.

Prokomentarisao je diplomatsku krizu Beograda i Sarajeva nakon hapšenja državljanina BiH Edina Vranja osumnjičenog za ratne zločine, navodeći da ne želi da veruje da neko želi da ugrožava odnse dve države takvim incidentom.

„Ne želim da verujem da neko nešto zloupotrebljava“, kaže Selaković.

Povodom najavljenog donošenje Zakona kojim se uređuje zaštita našeg jezika istakao je da je to način da se sačuva srpska ćirilica u vremenu kada mnogi jezici u svetu nestaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana