Selaković: Odlična saradnja Srbije sa Savetom Evrope Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 12:35 Izmenjeno: 08.03.2022. 12:35

Selakovic je izarazio zadovoljstvo zbog posete generalne sekretarke Srbiji, navodeći da je to od velikog značaja za našu zemlju, posebno imajući u vidu osetljivost političkog trenutka u kojem se realizuje.

foto Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, i poručio da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Savetom Evrope, te posebno izdvojio značajnu podršku koju ta organizacija pruža našem reformskom procesu i putu ka punopravnom članstvu u EU.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na odličnu saradnju na mnogim projektima koje Srbija ostvaruje sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, počevši od Regionalnog stambenog programa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, do borbe protiv posledica pandemije korona virusa.

Ministar je pozdravio odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

Selaković je naveo da u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savetom bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

On je naglasio da se Srbija snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savet Evrope, napominjući da bi to predstavljalo kršenje Statuta SE i narušilo jedinstvo te organizacije.

Selaković je rekao da sa velikom pažnjom i zabrinutošću Srbija prati aktuelna dešavanja na istoku Evrope i istakao da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su nam Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana