Selaković: Nacionalno jedinstvo oko važnih pitanja Tanjug

Objavljeno: 14.05.2019. 15:09 Izmenjeno: 15.05.2019. 17:57

Spajanje interesa države i crkve jedna je od ključnih tačaka kada je u pitanju aktuelna situacija u zemlji, kaže sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, povodom
obracanja predsednika Vučića članovima Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

foto Tanjug

Prisustvo predsednika Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno i predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje – da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinistva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je jedna od ključnih tačaka spajanja interesa države i crkve Kosovo i Metohija i da jučerašnji razgovor može samo više da doprinese ka stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojiih ne treba da postoji sporenje.

„Samim tim je ovakav događaj, kao što je prisustvo (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika i našeg predsednika redovnom zasedanju sabora veoma važno i nešto što se nije mnogo puta u prošlosti dogodilo“, rekao je Selaković.

On je ukazao da predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na svoje viđenje i stavove.

Selaković je podsetio da je patrijarh rekao da se predsednik Vučić junački bori i ukazao i na ozbiljne neizvesnosti u toj junačkoj borbi, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

„Idelno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren“, rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM blo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save.

Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov.“I pored toga što jučerašnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrihjarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi“, rekao je Selaković.

On je dodao da su dve stvari na KiM važne – narod i svetinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana