Selaković: Izjava izaelskog ambasadora nije istinita Studio B, Beta

Objavljeno: 12.05.2021. 13:08 Izmenjeno: 13.05.2021. 13:15

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković negirao je tvrdnje ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa Kosovom i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta.

Reagujući na navode ambasadora Vilana izrečene na TV Prva, Selaković je za tu televiziju rekao da je takva izjava “svojevrsni bezobrazluk“ i naglasio da su predsednik Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita dokumenta.

“U dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju, a u dokumentu koji je potpisao Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine“, rekao je Selaković i pokazao oba dokumenta.

Naglasio je da je predsednik Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je, kako je rekao, Izrael podlegao pritiscima.

Ambasador Vilan je rekao i da je Izrael priznao nezavisnost Kosova pod pritiskom SAD, a Selaković je rekao da to znači da je predsednik Aleksandar Vučić izdržao  “jezivi pritisak“ u Vašingtonu.

“Srbija treba da se ponosi predsednikom Vučićem koji je bio u stanju da u sred Vašingtona izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava i da sačuva našu nacionalnu pozciju, a država Izrael nije uspela da odoli tim pritiscima“, rekao je ministar.Selaković je kazao i da je u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je “malo verovatno“ da do toga dođe posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Ministar je dodao da je predsednik Srbije u stalnoj komunikaciji sa SAD i evropskim liderima  po tom pitanju.

“Nakon dogovora u Vašingtonu u roku od sedam dana predsednik Vučić se čuo sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahu i rekao da će Srbija, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa ovim dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim. O tome je obavešten Netanjahu, da ne bude zabune da smo mi nešto potpisali, pa da smo promenili“, rekao je Selaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana