Selaković i Vilmes o saradnji sa Belgijom i EU putu Srbije Tanjug

Objavljeno: 16.09.2021. 16:57 Izmenjeno: 17.09.2021. 09:27

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, sastao se u Briselu sa predsednicom Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Belgije, Elijan Tiliju, a zatim i sa potpredsednicom Vlade Belgije i ministarkom za spoljne i evropske poslove, Sofi Vilmes

FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC, fotografija niske rezolucije/ nr

Nakon bilateralnih razgovora, Selaković i Vilmes potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministrstva.

U pitanju je prva bilateralna poseta šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, Beligiji, što je ujedno je i prva bilateralna poseta šefa srpske diplomatije Belgiji nakon osam godina.

„Ova poseta ima poseban značaj zbog činjenice da ove godine Republika Srbija i Kraljevina Belgija obeležavaju 135 godina diplomatskih odnosa“, poručio je Selaković.

On je nakon razgovovora sa predsednicom Donjeg doma belgijskog Parlamenta, Elijan Tiliju, ocenio da su odnosi dve države veoma dobri, ali da postoje razlike kada je reč o pitanjima vezanim za KiM i evropski put Srbije.

Nakon razgovora u belgijskom Parlamentu, Nikola Selaković sastao se sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Belgije, Sofi Vilmes.

„Imali smo izuzetno dobre razgovore i potpisali Memorandum o saradnji dva minsitarstva spoljnih poslova. Dogovorili smo se da nastavimo i učestamo naše političke konsultacije, ali komunikaciju koja se tice svega onoga što je za Srbiju važno na njenom evropskom putu“, izjavio je Selaković nakon sastanka.

Šef diplomatije Srbije dodaje da je upoznao ministarku Vilmes sa onim što Srbija radi, naročito na ispunjavanju uslova i kriterijuma na evropskom putu.

„Zamolio sam je i za više razumevanja kada je reč o naporima Srbije i boljem vrednovanju rezultata koje u tom procesu postižemo. Dobar rezultat je i obećanje potpredsednice Vlade Belgije da će doći u Beograd, što će biti ozbiljan korak i promena, jer takvih poseta dugo nije bilo“, zaključio je Selaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana