Selaković i Skot o saradnji u oblasti pravosuđa

Objavljeno: 29.02.2016. 13:29 Izmenjeno: 29.02.2016. 13:29

Ministar pravde Nikola Selaković sastao se danas sa novim ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom, koji je tom prilikom istakao da je efikasan pravosudni sistem preduslov za dobro funkcionisanje drugih oblasti, a posebno privrede.

Selaković i Skot su razgovarali o dosadašnjoj saradnji Srbije i SAD u oblasti pravosuđa i tom prilikom se usaglasili da je ta saradnja bila jako dobra, ali i da uvek ima prilika za njeno dalje unapređenje.

Američki ambasador je pohvalio dosadašnju saradnju sa Ministarstvom pravde i naglasio da SAD podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Takođe, on je dodao da će SAD, kao i do sada, kroz aktivnosti ambasade, projekte USAID-a nastaviti da Srbiji bude partner i pruži pomoć na unapređenju vladavine prava, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ambasador je istakao da efikasan pravosudni sistem predstavlla preduslov za dobro funkcionisanje drugih oblasti, a posebno privrede u pogledu dobrog inevsticionog ambijenta i sigurnosti stranih investicija.

Govoreći o saradnji u proteklih par godina, Selaković je ukazao da su rezultati te saradnje posebno vidljivi kada je u pitanju unapređenje sistema prekršajnog sudstva i pri izradi predloga važnih zakona kao što su, na primer, novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ili Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Ministar je ukazao da je pravosuđe najkonzervativniji deo društva i da se promene u takvom sistemu dešavaju sporo, i da će ono što je urađeno u proteklih par godina svoj pun efekat i rezultat imati tek kroz nekoliko godina.

Na kraju sastanka, ambasador i ministar su izrazili obostrano uverenje da će Srbija i SAD i u narednom periodu nastaviti sa dobrom i partnerskom saradnjom.

Ovo je bio njihov prvi formalan sastanak nakon stupanja Skota na dužnost novog ambasadora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana