Selaković i Pendarovski u Prhoru Pčinjskom tanjug

Objavljeno: 02.08.2022. 19:22 Izmenjeno: 02.08.2022. 19:22

„Danas, 2. avgust je važan i istorijski značajan datum za oba naroda i čuva upsomena na neke prethodne generacije koje su za svog životnog veka ostavile trag u istoriji dva naroda“, rekao je Selaković.

 

foto msp

 

Nakon 18 godina  su u manastiru Srpske pravoslavne crkve Prohor Pčinjski državno-crkvene delegacije Srbije i Severne Makedonije obeležile 2. avgust, koji zvanično Skoplje obeležavama kao Dan Republike – Ilinden.

Obeležavanju ovog značajnog datuma za Srbiju i Severnu Makedoniju prisustvovale su delegacije dveju država predvođene makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim i šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, kao izaslanikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon polaganja venaca na spomen ploču povodom prvog zasedanja ASNOM-a u kapeli manastira Prohor Pčinjski, Selaković je novinarima rekao da današnje zajedničko obeležavanje ukazuje da su Srbija i Makedonija dobri susedi, dobri prijatelji i da je veoma važno da unapređujemo naše dobrosusedske odnose.

On je kazao da je manastir Prohor Pčinjski svetinja koja čuva i gradi tradiciju tokom čitavog milenijuma, te podsetio da je prošle godine obeleženo 950 godina ovog svetog mesta.

Istakao je da su danas vladike Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve prvi put od početka Drugog svetskog rata služile zajedno liturgiju.

Dodao je da je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski po dolasku položio venac na spomen ploču koja beleži jedan trenutak značajan za istoriju makedonskog naroda, kada je održano prvo zasedanje ASNOM-a u neposrednoj blizini manastira, 1944. godine.

To je, istakao je Selaković, dogodilo prvi put nakon 18 godina.

„Time pokazujemo koliko smo poštujući jedni druge, poštujući tradiciju, istorijsko nasleđe okrenuti budućosti i želimo da buduće generacije odgajamo u duhu dobrosusedstva i tolerancije“, rekao je šef srpske diplomatije.

Istakao je da je u tom smislu i sa tom željom imenovan kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića da dočeka predsednika Pendaravskog.

„Imali smo i prilike da nakon polaganja venaca razgovaramo u prisustvu naših domaćina vladike vranjskog Pahomija i o budućim obeležavanjima, u godinama koje su pred nama i da konstatujemo koliko su istorije naših naroda prožete“, rekao je.

Ukazao je i da sa druge granice, kada se pređe iza Brnjaka, mesta pobede slavne srpske vojske u kumanovskoj bici i južnije ima važnost za našu srpsku istoriju.

„Konstatovali smo koliko je važno da na državnom nivou usaglasimo način obeležavanja i mesta obeležavanja, gde će se komemoracije i proslave održavati… Sve su to samo prirodni i normalni koraci nakon velikih koraka koje je Vučić učinio upravo gradeći jednu politike jedinstva i okrenutosti regiona budućnosti, a koja je svoji konkretni rezultat počela da daje u inicijativi Otvoreni Balkan“, rekao je Selaković.

Pendarovski je zahvaliio predsedniku Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju koji su, kako je rekao, omogućili da posle 18 godina pauze makedonska deleegacija dođe na ovo sveto mesto, u manastir Prhor Pčinjski, da obeleži najznačajniji makdonski praznik – Ilinden.

Podsetio je da je ovde održano prvo istorijsko zasedanje ASNOM-a, te ocenio da je početak dobre tradicije to što ove godine 2. avgust delegacija Severne Makedonije proslava na ovom mestu. Očekuje, kazao je, da će to biti nastavljeno i ubuduće.

Pendarovski je dodao da je sa ministrom Selakovićem dogovorio osnivanje radne grupe pri ministarstvima spoljnih poslova dveju država koja će raditi na tome.

Istakao je da Prohor Pčinjski ima značajno mesto u kontekstu političkih i crkvenih odnosa koji su, kako je rekao, u međuvremenu razrešeni.

Ocenio je i da je današnje obeležavanje u Prhoru Pčinjskom „kamen temeljac“ za nove buduće odnose dveju država i budućeg obeležavanja ovog datuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana