Sekulić: Vraćena imovina u vrednosti od oko milijardu evra

Objavljeno: 30.03.2016. 09:51 Izmenjeno: 30.03.2016. 09:51

Građanima je u dosadašnjem postupku restitucije vraćena imovina u vrednosti od oko milijardu evra, izjavio je danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Sekulić je za TV Pink rekao i da je vraćena crkvena imovina u vrednosti od oko 600 miliona evra, da je Zakonom o restituciji predviđeno još dve milijarde evra za obeštećenje, tamo gde nije moguće vratiti imovinu u naturi, tako da će trošak restitucije na kraju biti minimalno četiri milijarde evra.

„Opština u kojoj je najviše vraćano imovine je Stari grad, preko 1.000 objekata je vraćeno, a to je najskuplje… Skoro 14.000 hektara šume i zemljišta je vraćeno“, naveo je Sekulić, dodajući da je najmanja procena koliko je imovine oduzeto 36 milijardi evra.

Kaže da je to ogroman teret za Srbiju i da se država i Agencija nose dostojanstveno sa tim poslom, podsećajući da je Zakonom predviđeno da od 2018. godine kreće isplata obeštećenja.

Upitan da li je Agenciji stiglo rešenje Ministarstva finansija koje je odbilo žalbu Karađorđevića na rešenje Agencije, kojem je kao neosnovano odbačen zahtev o povraćaju dvorskog kompleksa, Sekulić je naveo da je stiglo i da se njim potvrđuju navodi Agencije.

„Sam zakon je predvideo da se ne vraća, to se konstatuje u našem rešenju. Nije problem u odluci Agencije, niti u Zakonu, već u tome zašto se podnosi zahtev kada piše u Zakonu da nešto ne može da se vrati. Mi smo tu doneli odluku koja je potvrđena, ići će na sud, pa ćemo da vidimo“, rekao je Sekulić.

Govoreći o zahtevu naslednika Milana Nedića o povraćaju imovine, Sekulić je rekao da je održana rasprava, da se čega odluka vlade, nakon čega će Agencija doneti odluku.

„Proces rehabilitacije i naša odluka nisu ukršteni. Nije rehabilitacija preduslov za donošenje odluke o vraćanju imovine. Sve zavisi od odluke vlade, očekujemo da će biti jako brzo i nakon toga očekujem donošenje odluke, najverovatnije do kraja aprila ili početkom maja“, rekao je Sekulić, dodajući da u tom slučaju nema mnogo imovine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana