Sektor un. kontrole MUP-a 2019. podneo prijave protiv 399 osoba Tanjug

Objavljeno: 21.02.2020. 12:40 Izmenjeno: 22.02.2020. 08:55

Sektor unutrašnje kontrole MUP Srbije podneo je prethodne godine krivične prijave protiv ukupno 399 osoba, od kojih je 209 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u.

Među njima je bilo najviše policijskih službenika opšte nadležnosti, zatim granične i saobraćajne policije, a potom zaposlenih na upravnim poslovima i pripadnika kriminalističke policije.

Krivične prijave podnete su protiv 33 rukovodioca, saopštio je MUP.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je danas pripadnicima tog sektora na predanom radu u prethodnoj godini i poručio da ključni fokus u njihovom radu u narednom periodu mora biti otkrivanje pojedinaca koji pomognu učiniocima najtežih oblika organizovanog kriminala.

„Vaši rezultati sami dovoljno govore o vašem radu. Nije reč samo o broju podnetih krivičnih prijava, već i o svim preventivnim mehanizmima na kojima ste radili, kako bi borba protiv koruptivnih i drugih dela u redovima samog MUP-a bila efikasna i kako bi očuvali ugled MUP-a“, rekao je Stefanović na godišnjem sastanku sa pripadnicima SUK-a.

Načelnik SUK-a Dragan Kujundžić istakao je da su pripadnici uspeli da razviju i preventivne institute, kao što su test integriteta, analiza rizika od korupcije i evidencija i praćenje imovinskog stanja.

Ministar je poručio da, pored onoga što je urađeno u prethodnom periodu, ključni fokus u radu SUK-a u narednom periodu mora biti otkrivanje pojedinaca koji pomognu učiniocima najtežih oblika organizovanog kriminala.

„To je najveća opasnost, bilo da se radi o naoko banalnim stvarima, počev od izdavanja originalne isprave sa lažnim imenom sa kojom potom neko ko je poznat po izvršenju ubistava na primer može skoro neometano da se kreće svuda po Evropi, a teško ih je otkriti i na graničnim prelazima, jer se radi o originalnim putnim ispravama. Sve do pomoći u davanju informacija, poput provera da li za nekim licem postoji potraga, da li postoji operativna obrada, da li je lice na merama koje sprovode organizacione jedinice MUP-a… To je jedna od važnih stvari i moramo još pojačati aktivnosti na njihovom otkrivanju u narednom periodu, jer u našim redovima ne smeju postojati ljudi koji koketiraju sa organizovanim kriminalom“, rekao je Stefanović.

Kujundžić je zahvalio ministru Stefanoviću na unapređenju uslova rada pripadnika SUK-a u prethodnoj godini i rekao da će Sektor nastaviti i u ovoj godini sa još intenzivnijim i operativnim i preventivnim radom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana