Šekler:Danas vidovdanski boj vodimo protiv virusa, oklop je vakcina Tanjug

Objavljeno: 29.06.2021. 14:16 Izmenjeno: 01.07.2021. 13:03

Današnji vidovdanski boj odvija se svakodnevno, na svakom mestu, protiv nevidljivog i tihog neprijatelja – virusa kovid 19, a naš oklop danas je vakcina, poručio je odlikovani virusolog dr Milanko Šekler

On je u ime svih laureata, a posebno u ime medicinskih radnika i institucija zdravstvenog sistema, zahvalio na odlikovanjima koja su im dodeljena, i to baš povodom Vidovdana, koji je, kaže, veliki i značajan praznik Srbije i predstavlja čvrstu potku nesalomive istorije naroda.

Šekler je opasnost i posledice borbe protiv korone uporedio sa slikom Kosova Polja dan posle kosovske bitke i primetio:“Svaki dan je i bitka i dan posle“

“ Zamislimo vapaj i jauke koji ođekuju, vojsku hećima, travara, berbera i običnog sveta koji luta poljem tražeći mrtve ili žive. Tužna slika je predstavljena Kosovskom devojkom, koja predstavlja i spasioca i medicinsku sestru i lekara, a na nivou podsvesti netaknutu devojku i sačuvanu čast Srbije plaćenu nepreglednim poljem mrtvih i ranjenih“, rekao je Šekler i dodao da je Boj na Kosovu bio je samo jedan dan, a posledice traju vekovima, a današnja borba protiv kovida 19 traje 16 meseci, a isto toliko traje i borba protiv njenih posledica.

Uz primedbu da je tadašnji neprijatelj bio vidljiv, bučan i hvalisav, ovaj danas je sve suprotno, nevidiljiv, tih i skroman, skrenuo je pažnju da bi voleo da je virus malo većih dimenzija, jer bi i onda sve poverovali da on postoji.

„Ali, ne vidimo ni elektrone, osnovnu građu elementa struje, pa svi dobro znaju da žica pod naponom i ona koja nije pod napomon izgleda isto, ali da ona pod naponom ne treba da se dira. Isto je i kod virusa, inficirana i neinficirana osoba izgledaju isto, a jedino što može da nas zaštiti je poštovanje mera, distanca, maske, vakcinacija“, ukazao je Šekler.

On je naveo da danas zdravstveni radnici leče ljude koji se u bolničkim krevetima bore sa neprijateljem, koji se neretko okrene i sa pacijenata pređe na lekare i sestre.

„I zato se današnji vidovadanski boj odvija svakodnevno, na ulicama, u kafanama, na svadbama, proslavama i drugim okupljanjima… Sa posledicama se suočavamo svakodnevno, posebno zdravstveni radnici. Dok mi sedimo u ovim klimatizovanim prostorijama, neko oblači skafander i na 39 stepeni i ulazi u crvenu zonu, u pokušaju da spasu nečiji život“, rekao je Šekler.

Naveo je i da su oni koji su išli na Vidovdan na Kosovo pošli u oklopima, sa šlemovima, čime su bili zaštićeni od povreda, uboda i posekotina, ali je to uglavnom bila vlastela, dok su oni bez te zaštite ginuli u najvećem broju.

„U današnjoj bobri korona virusom koriste se vakcije, to je vrsta oklopa koja stvara sistem zaštite. I danas tog oklopa ima za sve građane. Pitam se da li bi, da je na Kosovu bilo oklopa za sve ratnike, ishod btike bio ovakav i kako bi istorija Srbija izgledala“, istakao je Šekler.

On je u ime svih „ratnika iz zdravstvenog sistema“, pre svega posthumno odlikovanih, uputio zahvalnost državi što primećuje tu borbu i pokušavaju da je postave u prvi plan.

„Iskoristite vaše oklope, spremite za bitku, vakcina je jedini put, jer drugog puta, sa manje žrtava, nema“, poručio je Šekler.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana