Sednica Vlade Srbije o novim uslovima Prištine Tanjug

Objavljeno: 26.10.2016. 18:43 Izmenjeno: 27.10.2016. 13:47

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je obavestio premijera Srbije Aleksandra Vučića o novim uslovima koje je za nastavak dijaloga postavila Priština i najavio da će u četvrtak biti održana sednica vlade Srbije, posle koje će se vlada izjasniti o ovom izuzetno važnom pitanju.

„Ako Priština smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na drugi način zaista nije spremna da razgovara, i ako onim što je navedeno uslovljava nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga“, rekao je Tanjugu Đurić.

Situacija je u svakom slučaju veoma ozbiljna i javnost će biti informisana o daljim koracima, rekao je Đurić u telefonskoj izjavi iz Londona, gde je imao niz sastanaka u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova i održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije.

 

Tahiri: Treća faza dijaloga-demarkacija, priznanje Kosova…

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je danas da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Prištine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je, podnoseći izveštaj odboru kosovske skupštine za spoljne poslove, naglasila da Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok se ne ukinu sve paralelne strukture na severu.

Ona smatra da se mentalitet Srba kada je reč o prihvatanju države Kosova promenio, a dokaz za to je, kako tvrdi, veliki broj zahteva za kosovske dokumente, prenosi Kosovapres.

Tahirin je, podnoseći izveštaj odboru kosovske skupštine za spoljne poslove, izrazila uverenje da će neke centralne institucije sa lokalnim aktivnostima biti uspostavljene na severu vrlo skoro.

Tahiri je ocenila da je bezbednosna situacija na severu poboljšana, što, prema njenim rečima, najbolje pokazuje mali broj incidenata u poslednje vreme.

Kozarev: Tahiri neće ovde naći sagovornika na teme koje predlaže

Ukoliko Priština želi da u narednoj fazi dijaloga razgovara o temama navedenim u dokumentu koji je njen glavni pregovarač Edita Tahiri dostavila tamošnjim parlamentarcima, neće imati sa kim da razgovara, jer u Beogradu nema nijednog relevantnog politicara koji bi te teme uopšte uzeo u razmatranje, poručio je danas zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

On je poručio da je Beograd spreman da u nastavku dijaloga na statusno neutralan način razgovara o svim temama koje bi mogle da doprinesu boljem životu građana KiM, a posebno o temama od interesa za položaj srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

„Tahiri neće ovde nikada pronaći sagovornika na teme koje predlaže, a, budući da ona to dobro zna, njen dokument ne može se čitati drugačije nego kao njena unilateralna objava o prekidu dijaloga“, naveo je Kozarev u saopštenju.

Kako je na portalu preneo prištinski koha.net kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri dostavila je parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

To su, kako se navodi, uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak njenog intervenisanja na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države.

Kao uslovi se potom navode i ratna odšteta i garancije EU da će Srbija priznati Kosovo, uz uslovljavanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spreči učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući UN, sportske i kulturne organizacije, i na kraju uklanjanjem Kosova iz Ustava Srbije.

Kozarev je istakao da je Tahiri time javno poručila da je njen uslov za uređivanje medusobnih odnosa Beograda i Prištine priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se neće dogoditi dok god u Beogradu imamo vladu koja brine za srpske državne i nacionalne interese.

Kako kaže, ostaje da čujemo da li pomenuti separatisticki pamflet Edite Tahiri odražava stav najviših zvaničnika privremenih institucija samouprave u Prištini ili je samo izraz frustracije zbog ugrožene ministarske fotelje.

Kozarev je kazao da očekuje da EU, kao posrednik u statusno neutralnom dijalogu, „sada kada imamo aspiracije Edite Tahiri i u formi zvaničnog dokumenta“, iznese jasan stav o tome da li i evropska administracija želi da se naredna faza dijaloga odvija u ovakvom okviru.

„Nadamo se da će i nakon ovoga i privremene institucije u Prištini i EU uvideti koliko je hirovitost Edite Tahiri opasna i štetna za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i srpskog i albanskog naroda“, zaključio je Kozarev.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana