Vučić: Imam i san i plan, ali nam je potrebna podrška i stabilnost Studio B, Tanjug

Objavljeno: 14.10.2016. 22:18 Izmenjeno: 16.10.2016. 11:28

U Oficirskom domu u Nišu održana je sednica Vlade Srbije uz prisustvo predstavnika Svetske banke na čelu sa regionalnom direktorkom za zapadni Balkan Elen Goldstin. Premijer Vučić na sastanku sa ambasadorima EU rekao da evropska budućnost pripada svim delovima Srbije.

Imam i san i plan i znam šta treba da radimo, ali nam je dragocena i potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka svog kabineta sa predstavnicima Svetske banke, a potom i sa ambasadorima zemalja EU.

On je zahvalio ambasadorima više od 20 zemalja EU i šefu Delegacije EU Majklu Devenportu, koji su došli u Niš na sastanak sa vladom, te istakao da je vlada građanima pokazala da se, kada govori o EU, ne obraća samo građanima Beograda ili severa Srbije, već svakog dela zemlje.

„Molio sam ambasadore da dođu u Niš kako bismo pokazali koliki značaj jug Srbije ima za nas“, rekao je Vučić i dodao da će sa predstavnicima EU u našoj zemlji prošetati po Nišu kako bi ga bolje upoznali.

„Najvažnije je da gradani Srbije razumeju da se zemlja nalazi na dobrom putu“, rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da vlada zna šta treba da radi, ali da joj je dragocena pomoć svetskih međunarodnih finansijskih institucija u definisanju načina na koji to treba da se sprovede. „I, učili smo ovde, četiri sata, četiri sata smo razgovarali sa predstavnicima Svetske banke i 23 ambasadora“, rekao je Vučić.

Ističući značaj podrške Evropske unije, premijer se pozvao na jučerašnju posetu Kliničkom centru u Nišu, gde se i sam uverio da je ta zdravstvena ustanova opremljena na svetskom nivou.

„To smo uradili mi, vlada je najviše platila, najveći teret iznela, odnosno građani preko vlade, ali, ne bismo mogli sve da uradimo bez podrške EU i Evropske investicione banke“, rekao je Vučić i dodao da su to bili „najjeftiniji novci i najpovoljniji uslovi“.

“Bezbroj je takvih primera u različitim oblastima, poljoprivrede, transporta… Želimo da pokažemo svakom običnom građaninu u Nišu, Svrljigu, Lebanu, da ima koristi od EU”, rekao je Vučić.

On je rekao da su Srbi uvek nezadovoljni i nalaze razloge za to nezadovoljstvo, pa da su čak falsifikovali i neke njegove izjave iz Niša, ali da je važno da smo na pravom putu.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima EU i Svetske banke govorio o strateškim ciljevima Srbije, navodeći da će Sribja u naredne tri godine imati rast BDP veći od 12 odsto, što će značiti i povećanje primanja za ljude i bolji život.

“Za to je potreban mir i stabilnost, napredak u EU, teške stvari koje imamo u dijalogu sa Prištinom, brojne reforme koje smo uradili u ekonomskom smislu”, rekao je Vučić i dodao da očekuje značajan napredak ka vrhu tabele na svetskoj Duing biznis listi.

To će značiti i više investicija, rekao je Vučić i dodao da mu je holandski ambasador rekao da bi Srbija mogla gotovo svake nedelje da razgovara sa jednim novim holandskim investitorima.

Iako Srbija ima najviše stranih invesitora u regionu, Vučić je rekao da to nije dovoljno, već da država želi još investitora,

“Da bismo podstakli one koji su kao ja, koji mogu konju rep da iščupaju, i ne moraju da traže socijalnu pomoć, već da mogu da rade”, rekao je Vučić.

Za to nam je, zaključio je, potrebna EU i Svetska banka, da bismo mogli da učimo od njih i da radimo.

Vučić je prethodno održao tročastovni sednicu vlade, kojoj je prisustvovala i regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Elen Goldstin je jutros razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ona je juče učestvovala na srpsko albanskom biznis forumu, posle koga je poručila da je Srbija posvećena reformama i da veruje da će se ekonomski rast zemlje još ubrzati.

Za razgovor građana sa premijerom, koji je planiran za popodne, prijavilo se više od 1.200 građana Niša i okoline, a Vučić će se sresti sa više od 20 građana i to uglavnom sa onima koji imaju najteže probleme.

 

Vučić s ambasadorima obišao Tvrđavu

Premijer Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU Majkl Devenport, zajedno sa ambasadorima i diplomatskim predstvanicima 22 zemlje članice Unije obišli su danas Nišku tvrđavu, gde su se upoznali sa istorijom ovog grada i juga Srbije.

Vučić je, u šetnji od centra grada do tvrđave, a i u samom istorijskom zdanju, razgovarao sa građanima koji su mu prilazili.

Mnogi od njih su se slikali i želeli da ga poljube ili samo rukuju poželevši mu puno sreće i zdravlja.

Vučić je, sa nekima od njih, i kratko porazgovarao, posebno se posvetio omladini koja mu je prilazila, kao i mladim roditeljima koji su želeli da sa premijerom naprave „selfi“.

U samom zdanju niške tvrđave bilo je i brojnih turista, grupa bugarskih državljana koja se interesovala za visoku posetu, a posebno za srpskog premijera.

U šetnji po Niškoj tvrđavi bili su i prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i minsitarka drzavne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Sa istorijatom tvrđave i grada premijera i zvanice iz EU upoznao je lokalni vodič, koji im je na engleskom jeziku objašnjavao da je tvđava nastala još u vreme Rimskog carstva, zatim je nastavila da se razvija kao grad u vreme Vizantije, a da su tvrđavu nakon toga, kao svoje uporište koristili i Turci u vreme Otomanskog carstva.

Deo priče je i da je upravo u Naisu rođen rimski car Konstantin, koji je u istoriji ostao upamćen po tome što je uveo hrišćanstvo u Rimsko carstvo i što je izgradio Konstatinopolj.

Ranije danas je premijer Vučić, u Oficirskom domu u Nišu, gde će Vlada Srbije zasedati do 19.oktobra, razgovarao Devenportom i ambasadorima EU.

Na konferenciji za štampu, posle susreta, premijer i Devenport istakli su značaj evropskog puta Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana