Sednica Skupštine grada Tanjug, Beoinfo

Objavljeno: 25.06.2019. 11:49 Izmenjeno: 25.06.2019. 21:17

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Zaključak o dostavljanju informacija o razlozima koji su doveli do plavljenja određenih delova grada, šta je Beograd preduzeo po pitanju vremenskih nepogoda i koje su mere koje će nadležne gradske vlasti ubuduće preduzimati. 

Usvajanje tog zaključka, kojim je dopunjen dnevni red, predložio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković.

O ovoj važnoj temi, kako je navedeno na sednici, govorio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je podsetio da je zbog velike količine kiše došlo do problema u pojedinim delovima grada, naročito na levoj obali Dunava, u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež. Ovo je, naveo je Vesić, velika katastrofa, palo je 104 litra kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom periodu, dok je u vreme velikih poplava 2014. godine u Obrenovcu za tri dana palo između 180 i 190 litara kiše.

– To je prirodna nepogoda sa kojom moramo da se nosimo i od koje nema potpune odbrane. Za razliku od leve obale Dunava, kada je građen Novi Beograd nasipano je oko šest metara podloge pre nego što su postavljani temelji i zbog toga je Novi Beograd iznad nivoa reke. Nažalost, kompletna leva obala Dunava nalazi se ispod nivoa reke. Kada se tome dodaju podzemne vode, jasno je da zemlja u tom delu Beograda ne može da „primi” veliku količinu vode posle obilnih padavina. Na levoj obali Dunava živi oko 200.000 ljudi. Zbog toga završavamo dogovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 35 miliona evra, na koji će Grad Beograd dodati 13 miliona, kako bismo krenuli sa izgradnjom kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Tu, pre svega, pričamo o fekalnoj kanalizaciji. Dakle, za 50 miliona evra biće u potpunosti rešen problem fekalne kanalizacije u ovim naseljima – pojasnio je Vesić.

Govoreći o stanju na terenu, Vesić je ukazao da nivo vode u kanalima opada, što će omogućiti nastavak ispumpavanja vode iz dvorišta, i da trenutno 70 potisnih pumpi rade na levoj obali Dunava, kao i tri velike pumpe.– Prepumpavanje vode u kanale nije imalo smisla dok nivo u kanalima nije počeo da opada, jer voda nije imala gde da otiče. Problem sa levom obalom Dunava je što prirodno nijedna kap vode ne može da stigne u Dunav, s obzirom na to da sve mora da se radi prepumpavanjem. Zbog toga je projekat izgradnje kanalizacije u tom delu grada izuzetno skup – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ipak će i dalje postojati problem kišne kanalizacije čiji će deo moći da prihvati novoizgrađeni sistem, ali imajući u vidu visok nivo podzemnih voda, problem će i dalje postojati kada dođe do obilnih padavina. – Danas i sutra ćemo uspeti da prepumpamo svu vodu, nakon čega će Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, vršiti hemijski tretman zbog fekalija koje su se izlile, dok su građanima juče deljene kapsule larvicida koje se stavljaju u septičke jame i uništavaju larve komaraca u trajanju od 30 dana. Juče je podeljeno više od 2.500 kapsula i podela će biti nastavljena i danas – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je juče Grad Beograd doneo odluku da 24 aviona od četvrtka budu u funkciji zaprašivanja komaraca.– Ove godine smo vanredno morali da „podignemo” avione, što je slučaj bio i u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama, jer se zbog visokog nivoa voda nije moglo doći do pojedinih lokacija poput Velikog ratnog ostrva i ritova koji su poplavljeni. Apelujem na građane da preuzmu kapsule i na taj način daju doprinos u borbi protiv komaraca – kazao je Vesić.

Naši prethodnici nisu uopšte ulagali u kanalizacione crpne stanice, istakao je on, i dodao da je sadašnja gradska vlast uložila 422 miliona dinara. – U pitanju su stanice Dorćol, Reva, Galovica, Karađorđeva, Gazela, Staro sajmište i Retenzija. To su stanice koje bi trebalo da izvlače kišnu kanalizaciju. Crpna stanica na Savskom trgu biće u potpunosti rekonstruisana prilikom rekonstrukcije Savskog trga i još ćemo uraditi dve pumpe na crpnoj stanici Karađorđeva. Trenutno na levoj obali Dunava imamo 136 vozila grada, Sektora za vanredne situacije MUP-a, „Srbijavoda”, kao i drugih republičkih i gradskih institucija. Čeka nas i ozbiljno rešavanje problema kanala – rekao je Vesić i dodao da u celoj Evropi ima poplava. On je podsetio da su od 2008. godine do 2013. uložena 894 miliona dinara u kišnu kanalizaciju, a od 2014. do 2019. godine više od 1,3 milijarde dinara.

Usvojeni planovi detaljne regulacije važni za ravnomeran razvoja grada

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojene su dve izmene i dopune plana detaljne regulacije, i to kompleksa Autobuske i Železničke stanice u Bloku 42 i privredne zone Gornji Zemun, zona 1 i 2, za blok između saobrćajnica S6, novosadski auto-put S10 i S11.

Usvojeno je i osam planova detaljne regulacije, i to za blok između ulica 27. marta, Đušine, Dalmatinske i Dr Dragoslava Popovića u opštini Palilula, zatim groblja Stubica u opštini Lazarevac, te za izgradnju dela objekta ostružničkog kanalizacionog sistema – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda PPOV „Ostružnica” sa fekalnim kolektorom od PPOV do naselja Ostružnica, područje uz Vinogradsku ulicu sa saobraćajnom vezom do autoputske obilaznice, opštine Novi Beograd i Surčin prva faza, područja uz Vinogradsku ulicu sa saobraćajnom vezom do autoputske obilaznice, opštine Novi Beograd i Surčin druga faza, za kompleks Novog groblja, opština Zvezdara, za kompleks BIP-a, opština Savski venac, kao i Zaključak o ispravci tehničke greške u Planu detaljne regulacije Mesne zajednice „Julino brdo”u Žarkovu.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da se, shodno najavama koje su date, ide ka tome da se čitava teritorija grada „pokrije” planovima detaljne regulacije, kako bi se cela teritorija grada ravnomerno razvijala.

– Jedan od najvažnijih je svakako plan koji se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema. Više naselja, poput Umke i delova Sremčice, pripadaće ovom slivu, dok je sa saobraćajne tačke gledišta najvažniji plan koji se tiče proširenja prve i druge faze Vinogradske ulice, što je najvažnija saobraćajna infrastruktura koju razvijamo u tom delu grada, od Novog Beograda ka Surčinu. Plan detaljne regulacije centra Banovog brda je „skinut” sa dnevnog reda zbog inicijative velikog broja građana koji žive u tom delu grada. Taj plan će se u narednom periodu sigurno naći pred odbornicima, ali kada bude pretrpeo određenu vrstu revizije – pojasnio je Stojčić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je plan koji se tiče izgradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu usvojen mnogo ranije, dok se današnjim izmenama omogućuje izgradnja dodatnog sprata sa komercijalnim sadržajima.

– Kada je usvojen plan detaljne regulacije, saobraćajnu studiju je radio Saobraćajni fakultet. Još tada je predviđeno proširenje svih ulica oko nove autobuske stanice i mi smo za sledeću godinu planirali upravo te radove. Čekali smo da počnu radovi na izgradnji autobuske stanice, koji su počeli u maju, pa će u septembru moći da se vide prvi obrisi nove stanice. Kao što je poznato, stanica se radi u saradnji sa Beogradskom autobuskom stanicom, kroz javno-privatno partnerstvo. Grad ne gradi stanicu već je obezbedio zemljište, a projekat je vredan oko 25 miliona evra – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo, proširenje okolnih ulica planirano je upravo zbog pojačanog saobraćaja koji će uslediti po otvaranju nove stanice.

– Tačno je da su potrebne autobuske stanice i na obodima grada, pa će shodno tome postojati i jedan od terminala na Makiškom polju, na lokaciji gde će počinjati metro. Tu će biti prijem celokupnog autobuskog saobraćaja iz Obrenovca, Železnika, Barajeva, Uba… Metro bi jednostavno trebalo da bude integrisan sa ostalim vidovima saobraćaja. Vrednost investicije proširenja svih ulica oko nove autobuske stanice trebalo bi da iznosi oko 45 miliona evra – naveo je Vesić.

Donete je Odluka o izradi plana detaljne regulacije obostranih odmorišta sa stanicama za snabdevanje gorivom Belo polje 1 i 2 na auto-putu E-763 Beograd – Južni Jadran, deonica Obrenovac – Ub, opština Obrenovac, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije prostorne celine između ulica Gospodara Vučića, Grčića Milenka i Ustaničke, opština Voždovac, za blokove 2A i 19V, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider prva faza – Radnička ulica, opština Čukarica, za deo između ulica Radničke, Kirovljeve i Visoke, Plan detaljne regulacije za kompleks socijalnog stanovanja u naselju Ovča, opština Palilula i Plan detaljne regulacije centra za upravljanje komunalnim otpadom – transfer stanice u Mladenovcu.

Beograd dobija spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Beograd će dobiti spomenik despotu Stefanu Lazreviću koji će se nalaziti na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada.
Inicijativu za podizanje tog spomenika pokrenuo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.
Odbornici su usvojili i rešenje o obrazovanju odbora za podizanje ovog spomenika.
Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i knjeginje Milice.Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza, a kada je napunio 16 godina majka mu je predala državu na upravljanje. Srpski despot je postao 1402. godine.
U svojoj zadužbini, manastiru Resava (sada Manasija), organizovao je Resavsku prepisivačku školu, a osim biografskih, pisao je i književne radove.Od mađarskog kralja dobio je na upravljanje Beograd, koji je proglasio glavnim gradom Srbije. Umro je 1427. godine.

Ulica na Vračaru poneće ime Velimira Bate Živojinovića

Bojanska ulica na Vračaru ubuduće će nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Ulica Velimira Bate Živojinovića, odlučeno je na sednici Skupštine grada Beograda.Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović izrazila je zadovoljstvo što će jedna ulica na Crvenom krstu poneti ime velike glumačke legende.“Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, Kompanija Borba, magazin Bazar i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću”, rekla je ona. Istakla je da je Velimir Bata Živojinović svojim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije.

Beograd dobija spomenik Nikolaju Krasnovu

U Beogradu će biti podignut spomenik Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi glavnog grada, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada.Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik će se nalaziti na Malom Tašmajdanu, neposredno naspram glavnog ulaza u zgradu Arhiva Srbije koja je jedno od znamenitih dela ruskog arhitekte.
Među delima koji se mogu svrstati u istoriju srpske arhitekture, a koja je projektovao Krasnov su zgrada Ministarstva finansija, a bio je angažovan i na obnovi crkve Ružice na Kalemgdanu, unutrašnjeg uređenja Doma Narodne Skupštine Srbije i drugim značajnim građevinama.

Spomenik Miloju Mići Orloviću u Beogradu

U Beogradu će biti podignut spomenik istaknutom televizijskom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću. Spomenik će biti podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj 10, navodi se u obrazloženju odluke. Miloje Mića Orlović bio je televizijski voditelj, novinar i urednik koji je karijeru počeo kao student u radiju Studentski grad, a nastavio u Televiziji Beograd gde je postao jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja.

Usvojeno više planova detaljne regulacije

Na sednici Skupštine grada Beograda  je usvojeno više planova detaljne regulacije, među kojima i plan koji se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da se ide ka tome da se čitava teritorija grada „pokrije“ planovima detaljne regulacije, kako bi se cela teritorija grada ravnomerno razvijala.

„Jedan od najvažnijih je svakako plan koji se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema. Više naselja, poput Umke i delova Sremčice, pripadaće ovom slivu, dok je sa saobraćajnog gledišta najvažniji plan koji se tiče proširenja prve i druge faze Vinogradske ulice, što je najvažnija saobraćajna infrastruktura koju razvijamo u tom delu grada, od Novog Beograda ka Surčinu”, rekao je Stojčić.

On je naveo da je plan detaljne regulacije centra Banovog brda skinut sa dnevnog reda zbog inicijative velikog broja građana koji žive u tom delu grada.

„Taj plan će se u narednom periodu sigurno naći pred odbornicima, ali kada bude pretrpeo određenu vrstu revizije”, dodao je Stojčić.

 

 

One Response to “Sednica Skupštine grada”

  1. Ivana каже:

    Plan detaljne reg centra Banovog brda Zapisnikom sa sednice preuzeo Glavni gradski urbanista koji od septembra 2019 ne odgovara Gradskom sekretarijatu za urbanizam jer mu je tada verovatno i dat rok. Gradjani u Turgenjevoj nemaju ni fekalnu ni kisnu kanalizaciju jos od 50- tih godina 20 veka i nijedna vlast to ne resava. Kada ce vec jednom biti uradjeno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 7°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana