Sednica Skupštine grada Beoinfo

Objavljeno: 22.06.2018. 12:57 Izmenjeno: 22.06.2018. 12:57

Odbornici Skupštine grada razmatraće na sednici, zakazanoj za utorak, 26. jun, odluku o tome koliko će stanari koji nisu izabrali upravnika zgrada, ubuduće plaćati profesionalne upravnike koje postavi lokalna samouprava, najavio je za Tanjug predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević

Nikodijević je pojasnio da će naknada za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika, po stanu, zavisiti od veličine zgrade, jer što je veći broj stanova, teže je donositi odluke, pa će i cena biti veća. Tako je predlogom odluke predviđeno da za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, naknada po stanu bude 240,57 dinara mesečno, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova – 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara mesečno.

Istom odlukom reguliše se i visina izdvajanja za tekuće i investiciono održavanje zgrada, a Nikodijević naglašava da su te naknade u Beogradu najmanje u regionu.

– Ima zgrada sa liftom i onih bez njih, što pravi razliku u ceni – dodao je Nikodijević.

Tako će, prema odluci, minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznositi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara. Na cenu investicionog održavanja utiče više parametara, a ona se plaća po kvadratu. Najvažniji uslov je starost zgrade – srazmerno starosti zgrade neophodno je ulagati viš za investiciono održavanje, pa je predviđeno da bude to od tri do osam dinara po kvadratu, pojasnio je Nikodijević.

Pred odbornicima će se naći i odluka da i naredne školske godine, 2018/2019, grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima i to tako što će, kao i do sada, plaćati 80 odsto ekonomske cene, kao i za državne vrtiće.

Nikodijević je ponovio da će biti pooštreni kriterijumi kada je u pitanju otvaranje privatnih vrtića u gradu, jer je u jednom trenutku došlo do hiperprodukcije privatnih vrtića koji ne ispunjavaju minimalne standarde.

– Podržavamo da privatnici učestvuju zajedno sa gradom u obrazovanju predškolske dece, ali nam je važno da budu ispunjeni osnovni kriterijumi. Ako kažemo da su privatni vrtići partner gradu, onda moraju da ispune zahtevane visoke standarde kvaliteta usluga i bezbednosti dece, kao i gradski vrtići, da bismo svu decu tretirali podjednako – podvukao je on.

Skupština će razmatrati i program suzbijanja ambrozije u gradu, a za tu namenu predviđeno je izdvajanje od 30 miliona dinara. Program predviđa da se prvo obavi monitoring i mapiranje ambriozije, a zatim u avgustu, septembru i oktobru uništavanje korova.

– Trudićemo se da to postane stalna odluka i da iz godine u godinu imamo sve manje površine pod ambrozijom – rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati i više planova, kao i odluke o izradama planova generalne i detaljne regulacije. Među njima je i Plan detaljne regulacije Bloka 13 na Novom Beogradu, gde je predviđena izgradnja nove zgrade Filharmonije, a Nikodijević dodaje da će nakon što se stvore planski uslovi, izabare projekat i arhitektonsko rešenje, izgradnja početi 2020. godine. Takođe, na dnevnom redu je i Plan generalne regulacije za „TENT”, čime se stiče planski osnov za izgradnju fabrike za odsumporavanje, koja će regulisasti kvalitet životne sredine u Obrenovcu. Pred odbornicima će se, između ostalog, naći i predlog odluke o izradi plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa.

Skupština će razmatrati i predlog odluke i reprogramu i otpisu dela duga po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i odluku da pasaž između Jugoslovenske kinoteke i Filharmonije ponese ime Karla Maldena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana