Budžet Grada Beograda od danas 1,127 milijardi evra Studio B

Objavljeno: 12.03.2021. 09:14 Izmenjeno: 13.03.2021. 09:39

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu Studija B istakao da je u odnosu na decembarski budžet, sadašnji već  povećan za 6,3 odsto. Sednica Skupštine grada trebalo bi da počne u 10 sati u Sava Centru.

Grad Beograd danas će povećati budžet za 2021. godinu za 6,3 odsto u odnosu na planirani iz decembra prošle godine, odnosno za 7.914.826.678 dinara. To znači da sada budžet Grada Beograda sa budžetima gradskih opština iznosi 1.127.448.000 evra i veći je za oko 68 miliona evra nego što je planirano u decembru, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

– Budžet Grada biće povećan za 5,3 odsto ili za 6.057.296.275 dinara, a budžeti gradskih opština biće veći za čak 16,3 ili za 1.857.530.403 dinara. Fiskalni deficit je projektovan u iznosu od 8.805.731.693 dinara, što čini 8,84 odsto ukupnih prihoda planiranih za 2021. godinu i potpuno je pokriven prenetim neutrošenim sredstvima iz ranijih godina – rekao je Vesić.

On je dodao da će Grad Beograd i ove godine vratiti skoro 45 miliona evra od dugova koje nam je ostavila vlast koja je Beogradom vladala do 2013. godine.

– Rebalansom budžeta odvojili smo 250 miliona dinara za uređenje više od sto fasada u kulturno-istorijskim celinama na teritoriji Beograda, zatim 360 miliona dinara kako bismo započeli zamenu ekološki neprihvatljivih, energetski neefikasnih i tehnološki dotrajalih svetiljki u prigradskim opštinama. Obezbeđena su sredstava i da Grad kupi 100 zglobnih autobusa sa pogonom na prirodni gas, zatim 100 miliona dinara da se kupe nove cisterne za pranje grada, 50 miliona dinara za čišćenje grafita, 95 miliona dinara za nabavku mernih stanica sa programskim rešenjem za proračunavanje kvaliteta vazduha i predikciju zagađenja, 225,5 miliona dinara za finansiranje izrade geotehničkog elaborata za drugu liniju i drugu fazu prve linije beogradskog metroa i usluge izrade studija, 200 miliona dinara za uređenje Ugrinovačkog puta i 120 miliona dinara za nabavku i ugradnju automatskih potapajućih stubića sa pratećom opremom – precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sada je obezbeđeno i 700 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, 70 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Legata Mome Kapora u Karađorđevom parku, 18 miliona dinara za izgradnju letnje scene Beogradskog dramskog pozorišta, 20 miliona dinara za novo gradsko pozorište KPGT, a Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda dobio je 50 miliona dinara. Za besplatne škole sporta dodatno je obezbeđen 61 milion dinara, a za rekonstrukciju Pionirskog grada još 23,7 miliona dinara.

– Ovim rebalansom odvojili smo i 400 miliona dinara za finansiranje nabavke tablet računara i elektronskih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola – rekao je Vesić.

 

Nikodijević: Saradnja Grada Beograda i MUP-a za veću bezbednost građana

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je pred današnju sednicu da je bezbednost građana najvažnija, a da je ključ angažovanosti na tom planu dobra saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave. Odrasli i deca treba da se osećaju bezbedno, zbog čega je sa MUP-om organizovana zajednička sednica.

– Informaciju o stanju bezbednosti u gradu odbornici Skupštine grada i građani dobiće direktno od ministra Aleksandra Vulina i načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića. Ovo je prilika i da odbornici kažu svoje impresije i upute predloge, kako bi se saradnja i unapredila, na prvom mestu kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju i bezbednost dece u školama. Smatram da ovo treba da postane praksa i da se ovakve sednice održavaju minimum jednom godišnje, ali i da imamo koordinaciono telo koje će se baviti ovom problematikom i mislim da smo na dobrom putu – naveo je Nikodijević u izjavi za RTS.

Kada je reč o zdravstvenoj bezbednosti, apel Skupštine grada koji je uputio njen predsednik jeste da se građani pridržavaju postojećih mera, da nose zaštitnu opremu, te da se smanje kontakti kako bismo što pre izašli iz ove situacije.

– Jedna smo od vodećih zemalja u svetu po broju vakcinisanih, ali imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju, što govori o tome da jedan broj ljudi ne poštuje propisane mere. Da ne bismo imali dodatno zatvaranje i ograničenje rada privrede u budućnosti, pre svega važna je lična odgovornost i poštovanje mera – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da smo u gubitku svakog dana kada privreda ne radi.

– Naša država uspela je da obezbedi dovoljan broj vakcina za svakog građanina koji želi da se vakciniše i dovoljno medicinske opreme. Sve to košta, a ukoliko privreda ne radi onda ste u problemu. Zato se zalažemo za striktno poštovanje mera i što brže otvaranje i vraćanje u normalan sistem – naglasio je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada je precizirao da su u Beogradu impresivni rezultati po pitanju imunizacije, te da se svakog dana na dva najveća punkta vakciniše ili revakciniše više od šest hiljada ljudi, a na to treba dodati i punktove u domovima zdravlja.

– Sistem funkcioniše odlično, a proces imunizacije biće ubrzan i u ruralnim područjima Beograda, da bismo ljudima koji žive na selu vakcinu učinili dostupnijom – istakao je Nikodijević.

Na dnevnom redu sednice je i rebalans budžeta, pa je tim povodom Nikodijević podvukao da je u gradskoj kasi višak prihoda od 7,9 milijardi dinara, te da će najveći deo tih sredstava biti uložen u komunalnu i putnu infrastrukturu, novu zgradu Muzeja grada Beograda, nabavku tableta za učenike od 1. do 4. razreda i slično.

– Imamo višak sredstava i ulagaćemo u bolji kvalitet života građana Beograda – poručio je Nikola Nikodijević.

One Response to “Budžet Grada Beograda od danas 1,127 milijardi evra”

  1. Nevena каже:

    Vukasoviceva 49,
    Fasada nije menjana od kako je zgrada sagradjena tj. od 1968 godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana