Sedam srpskih filmova u takmičarskom programu Beldocsa Tanjug

Objavljeno: 05.08.2021. 10:42 Izmenjeno: 05.08.2021. 14:17

Sedam dokumentarnih filmova srpskih autora biće predstavljeno u domaćem takmičarskom programu 14. Festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će ove godine biti održan od 9. do 16. septembra, saopšteno je danas iz direkcije manifestacije.

Ova ostvarenja nadmetaće se za nagrade za najbolji film, najbolju fotografiju i montažu domaćeg takmičarskog programa, a njihov pokrovitelj je Filmski centar Srbije.

Nakon svetske premijere na Festivalu u Roterdamu i učešća na festivalima dokumentarnog filma širom sveta, srpsku premijeru u okviru Beldocsa imaće film “Pejzaži otpora” Marte Popivode.

Ovo ostvarenje govori o svojevrsnom putovanju kroz sećanja antifašističke borkinje i jedne od prvih partizanki u Srbiji Sonje, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Odmah posle svetske premijere u takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, na Beldocs stižu “Koreni” Tee Lukač, sniman u rediteljkinom rodnom mestu Dvoru na Uni, koji je sa šest godina napustila zbog rata.

Kako je navedeno, međutim, “Koreni” nisu film o ratu već o pričama koje se bore da ne budu zaboravljene: reč je o sedam različitih grupa putnika, uređenih tako da prate životni ciklus čoveka, od detinjstva do starosti i finalnog odlaska.

Osvarenje “Sent Kler Cemin, Psiha” Svetlane Cemin predstavlja intimni portret vajara postmoderniste Senta Klera Cemina i dubok odraz na stvaranje njegovog remek-dela “Psiha”.

Ovaj film snimljen je u periodu od pet godina i odražava proces stvaranja “Psihe” od početne faze, u Ceminovom studiju u Bruklinu, preko završnih radova u Kini i posete Brazilu odakle potiče, do krajnjeg odredišta u Klivlendu (Ohajo).

U filmu “Telenovela, sivo u koloru” reditelj Filip Martinović, rođen u Beogradu a odrastao u Barseloni, postavlja sebi pitanje – odakle sam?

U potrazi za odgovorima, zajedno sa Etiopljankom Ašom, čija je prošlost komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija.

U “Ptici”, debitantskom ostvarenju srpsko-američkog reditelja Olivera Chirića, govori se o životu bostonskog uličnog zabavljača Martija i postavlja pitanje: “Da li je klovn danas mrtav?”

Autor istražuje da li svrha klovna kao izvođača odumire i bledi, i to ne samo zbog pandemije korona virusa već i kao grana umetnosti uopšte.

U filmu “Zemlja” reditelj Marko Šipka prati dnevnu rutinu Smiljke, starice koja živi sama na rubu šume, okružena napuštenim kućama, koja se bori da živi od zemlje i u skladu sa okruženjem.

Iz programa Burning Lights festivala Visions du reel u Nionu dolazi igrano-dokumentarni film “Dida” rediteljskog para Korine Švingruber Ilić i Nikole Ilića, koji prati Nikolu koji je napustio Srbiju da bi sledio svoje srce u Švajcarskoj, pa od tada njegov život dele dve zemlje i tri žene: njegova majka, baka i supruga.

Kako njegova baka počne da se sa sve više teškoća stara o njegovoj majci, odgovornost pada na Nikolu.

Pored ovoga, u drugim programskim celinama biće prikazano još nekoliko kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova srpskih autora ili koprodukcija srpske kinematografije.

U programu “Povetarac” publiku očekuje kratki dokumentarni film “Posedim i poćutim ni o čemu” Nikole Stojanovića, u programu “Naslovna strana” film “Pomirenje” Marije Zidar, realizovan u koprodukciji Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, a u programu “Pejzaž” film “Prokop” Danila Stanimirovića.

U selekciji “Specijalne projekcije” biće prikazani koprodukcije “Sava” Metjua Somervila, “Veštičji kotao” Branislava Jankića i film “Fejt i Branko“ u režiji Ketrin Hart.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana