„Sedam smrti Marije Kalas“ Marine Abramović u Parizu Tanjug

Objavljeno: 02.09.2021. 10:02 Izmenjeno: 02.09.2021. 10:02

Srpska umetnica Marina Abramović predstavila je u Pariskoj operi svoju predstavu „Sedam smrti Marije Kalas“ („7 Deaths of Maria Callas“), spektakl inspirisan životom grčko-američke operske pevačice, koji će biti prikazivan do 4. septembra.

U predstavi koja kombinuje operu, video i performans, Abramović je pozvala sedam operskih pevača da izvedu čuvene arije Marije Kalas, dok se ona sama pojavljuje na video-snimcima u kojima izvodi „smrt“ junakinja opera – od Pučinijeve Toske sa skokom u prazno, preko izbodene Bizeove Karmen, do scene koja prikazuje poslednje sate života Kalas.

Abramović je studirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i Zagrebu, ali je slikarstvo u samim počecima svoje delatnosti zamenila bodi artom, odnosno bolom, pokretom, mimikom i gestom i ubrzo glavna karakteristika njenog performansa postaje iscrpljivanje tela.

Njena dela uključena su u mnoge svetske javne kolekcije.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Zlatni lav na Bijenalu u Veneciji (1997), Nagrada Udruženja američkih kritičara (2004), Nagrada grada Njujorka za igru i performans (2003) i Austrijski orden za nauku i umetnost (2012).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana