Obeleženo 79 godina od bombardovanja Beograda Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 06.04.2020. 13:09 Izmenjeno: 07.04.2020. 12:07

Obeleženo 79 godina od kada je, na pravoslavni Uskrs 6. aprila 1941. bombardovan Beograd. Sa bolom se sećamo šestoaprilskog bombardovanja, svih žrtava i heroja, rekao gradonačelnik Radojičić.

foto Beoinfo

Na današnji dan, pre tačno 79 godina, počelo je jedno od najvećih razaranja našeg grada. Iako smo ponovo pred velikim iskušenjem, sa bolom se sećamo šestoaprilskog bombardovanja, svih žrtava, kao i svih heroja koji su se borili za naš grad, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je dodao da je u napadima 6. aprila 1941. godine, kao i onima koji su usledili, živote izgubilo hiljade ljudi, zbog čega se tog datuma sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji.

– Ovo razaranje znatno je promenilo i život i izgled našeg grada. Razoreno je više stotina zgrada, oštećeno je znatno više, a samo neki od objekata koji su uništeni su Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu koja je sravnjena sa zemljom, kao i njen celokupni fond od 350.000 knjiga – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je posle ovog razaranja, kao i nakon svakog od mnogobrojnih napada, Beograd uspeo da se izdigne.

– Danas se Beograd ponovo nalazi pred iskušenjem. Današnji neprijatelj je nevidljiv, ali vrlo opasan. Uveren sam da ćemo i ovog puta, kao i mnogo puta kroz istoriju, pobediti i kao narod pokazati svoju snagu, jedinstvo i solidarnost – kazao je Radojičić.

Bez objave rata, 6. aprila 1941. godine, započela je operacija kojom je Beograd uništen, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila. Bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji, a u napadu je poginulo između 2.500 i 4.000 građana.

Vesić: Sećamo se svetlog primera herojstva pilota branilaca Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda i podsetio na velike žrtve šestoaprilskog bombardovanja. Rekao je da je na današnji dan, pre 79 godina, Beograd zverski bombardovala avijacija Adolfa Hitlera.

– Na suđenjima nacističkim generalima posle rata, dokazano je da nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za napad na Beograd, te da su to bili kapric i osveta Hitlera i njegova želja da slomi naš otpor i uništi jedan narod. Bombardovani su uglavnom civilni ciljevi jer vojnih nije ni bilo. Uništena je, između ostalog, Narodna biblioteka, pogođeno je nekoliko skloništa gde su poginuli uglavnom žene i deca, kao što su skloništa kod Vaznesenjske crkve, u Karađorđevom parku, kod Crkve Aleksandra Nevskog. Zvanično, Beograd je imao 2.271 žrtvu, ali prema procenama gradske uprave poginulo je skoro četiri hiljade ljudi jer su mnogi ostali zatrpani pod ruševinama. Zato se današnjeg dana sećamo kao najtužnijeg u istoriji našeg grada – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je i na odgovor naše vojske, na šta smo vrlo ponosni.

– To su bili piloti, kojima danas odajemo počast. Hrabro su se borili za naš grad. Više od šeststo nemačkih bombardera napalo je Beograd, a naši piloti su branili grad i oborili ih na desetine. Pokazali su kako se treba boriti za svoju zemlju. Braneći svoju zemlju, poginulo je 145 pilota kraljevske avijacije i više od pet stotina drugog osoblja. Kraljevska avijacija je jedina pružila otpor. Zato se danas, kao što se sećamo svih stradalih u bombardovanju, sećamo i hrabrih pilota koji su ušli u borbu znajući da ne mogu da je dobiju, ali istovremeno znajući da je to bila njihova dužnost. Sećamo se tog svetlog primera – rekao je Vesić.

Aleksandar Vulin ocenio je da su 6. aprila Srbi bili jedini antifašistički narod u Evropi, te da smo samo mi imali hrabrost da kažemo da nećemo da budemo deo fašističkog novog poretka.

– Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je danas naša zahvalnost svim borcima ogromna. Slobodno možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda, tako i danas. Srbi su pobeđivali u ratovima, moraju pobeđivati i u miru – poručio je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana