SE: Zaštititi decu od seksualnog zlostavljanja na internetu Tanjug

Objavljeno: 18.11.2020. 13:26 Izmenjeno: 18.11.2020. 13:26

Povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja u Savetu Evrope naglašavaju da se ove godine fokus stavlja na „sprečavanje rizičnog ponašanja dece“, odnosno na „seksualne slike i/ili video snike koje dete samo generiše“.

U Savetu Evrope upozoravaju na ”mračnu stranu” opšte prihvaćenog trenda snimanja sopstevnih fotografija (selfija).

Navode se podaci Evropola po kojima su većenu slika koja služe za zlostavljanje dece napravila sama deca bez ideje da bi one mogle da im izmaknu kontroli.

„Deca slabo poznaju rizike kojima se izlažu. Kada jednom i izbrišu slike i video zapise teško ih je u potpunosti ukloniti sa mreža. Deca lako mogu upasti u zamku onlajn seksualnih prestupnika koji traže svoje žrtve da postave više slika ili video zapisa“, upozorila je generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U Savetu Evrope ocenjuju da su mere zabrane kretanja vezane za Kovid19 povećale rizk od neželjenih internet kontakata jer su deca sada više na mrežama nego ranije.

Dodaje se da prinuda dece da proizvode takve slike ili video zapise treba da bude inkriminisana, ali i da treba izbeći krivično gonjenje kada je reč o deci i tinejdžerima koji svoje slike šire u privatne svrhe.

„Umesto toga, trebalo bi im obezbediti pomoć specijalizovanih agencija jer se u mnogim slučajevima mogu smatrati žrtvama manipulacije ili prinude”, navodi Pejčinović Burić.

U Savetu Evrope napominju da je Srbija jedna od 47 zemalja koje su ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencija,) kojoj se pridružila 2010. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 1°C

Magla

Petak
Magla

Max: 3°C
Min: -1°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana