SB: U Srbiji najmanji pad ekonomske aktivnosti na Z. Balkanu Tanjug

Objavljeno: 07.11.2020. 10:21 Izmenjeno: 07.11.2020. 14:15

Srbija će imati ove godine najmanji pad ekonomske aktivnosti na Zapadnom Balkana od minus tri odsto, a to je mnogo manje od onoga što se očekuje za Evropsku uniju, izjavio šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Stiven Ndegva.

U intervjuu za „Kurir“, on je ocenio da je srpska privreda tokom pandemije prošla relativno dobro u poređenju sa drugim državama.

„U narednom periodu će ekonomski oporavak biti snažniji, a izgledi za rast biće bolji ako Srbija ugrabi priliku da udahne privredi novu energiju primenom važnih reformi“, rekao je on.

Ndegva je ocenio da je srpski rezultat postignut zahvaljujući izdašnom paketu fiskalnih podsticaja koji je uporediv sa paketima u mnogo bogatijim državama.

„Aktivnosti u nekim sektorima bili su bolji nego što se očekivalo, na primer u poljoprivredi, što je prilično sprečilo dublju recesiju ove godine“, rekao je on.

Oporavak privrede on očekuje 2021. godine, a razvoj mnogih događaja nije pod kontrolom Srbije.

Dodaje, da bi se oporavak srpske privrede desio, Vlada Srbije treba da primeni ambiciozan set reformi koji je definisan u ekspozeu premijerke Ane Brnabić i izveštaju Svetske banke „Nova agenda za privredni rast Srbije“.

„Jedino reforme mogu da omoguće srpskoj privredi da izađe iz krize snažnija i bolje pripremljena za nove izazove“, naglasio je on.

Ndegva je rekao da se na reformu državnih preduzeća u Srbiji dugo čeka, i dodao da privredu treba pripremiti za budući „zeleni rast“ koji vodi ka čistoj energiji, boljem upravljanju otpadom, ekološki bezbednoj poljoprivredi.

On je ocenio da su tokom krize sve države pokušale da pruže podršku preduzećima i građanima pa je to učinila i Srbija.

„Jedna od lekcija za Srbiju je da je potrebna bolje ciljana pomoć. Budžetski resursi se iscrpljuju i podrška koja se pruža treba da bude selektivnija“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana