Savet za BDP: Srpska privreda ubrzava tanjug

Objavljeno: 04.09.2023. 15:35 Izmenjeno: 04.09.2023. 15:35

Savet za BDP će nastaviti da prati razvoj situacije i implementira strategije koje će omogućiti održiv i stabilan ekonomski rast, konstatovano je na sednici.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj je zaključeno da srpska privreda ubrzava i da, ukoliko nastavi sadašnjim tempom razvoja, može da ostvari planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u 2023. godini i pored značajnog usporavanja evropske privrede i posebno privreda zemalja ka kojima smo najviše usmereni.

 

U drugom tromesečju naša privreda zabeležila je rast od 1,7 odsto, dok je u istom periodu rast ekonomija Evropske unije bio oko 0,5 odsto.  Dobar trend iz drugog tromesečja nastavljen je u prvom mesecu trećeg tromesečja, u julu, u kojem je rast iznosio 2,5 odsto.

 

Građevina i IKT Sektori u usponu u drugom tromesečju – građevinski sektor ostvario je rast od čak 15,1 odsto, dok je IKT sektor imao rast od 10,1 odsto.

 

Kada je reč o rastu zaposlenosti, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u drugom tromesečju zabeležila rast zaposlenosti od 2,3 odsto tako da broj zaposlenih lica u Srbiji u ovom trenutku iznosi 2.364.140, što je preko pola miliona više nego 2014. godine.

 

Unapređenje procedura u gradovima Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac napravili su značajne korake u unapređenju izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, što dodatno stimuliše ekonomski rast.

 

Na sednici je bilo reči i o stranoj radnoj snazi i investicijama. U Srbiji trenutno boravi 72.876 stranaca sa privremenom dozvolom, a samo u avgustu je 2.692 stranca zatražilo radnu dozvolu. Uprkos izazovima na globalnom nivou, očekuje se da će nivo stranih direktnih investicija biti na nivou prošlogodišnjeg, a možda čak i premašiti očekivanja.

 

Pred nama su brojni izazovi, ali pokazatelji sugerišu da se Srbija uspešno nosi sa njima i postavlja se kao stabilan ekonomski partner u regionu i šire. Savet za BDP će nastaviti da prati razvoj situacije i implementira strategije koje će omogućiti održiv i stabilan ekonomski rast, konstatovano je na sednici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana