Savet EU potvrdio paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde Tanjug

Objavljeno: 21.02.2022. 11:09 Izmenjeno: 21.02.2022. 11:44

U Briselu ocenjuju da je EU ubrzala ekonomsku pomoć iz razloga što trenutne geopolitičke tenzije štetno utiču na ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine.

AP Photo/Virginia Mayo)

 

Savet EU usvojio je predlog Evropske komisije o hitnoj makrofinansijskoj pomoć od 1,2 milijardi evra u obliku zajmova za podsticanje stabilnosti u Ukrajini.

„Paket je namenjen da pruži brzu podršku u situaciji akutne krize i da ojača otpornost Ukrajine“, navode u Savetu EU.

Dodaje se da su stalne bezbednosne pretnje već izazvale značajan odliv kapitala, a da Ukrajina gubi pristup međunarodnim tržištima kapitala zbog povećane geopolitičke neizvesnosti i njenog uticaja na ekonomsku situaciju.

Ova hitna makrofinansijska pomoć će trajati 12 meseci i sastojaće se od dve isplate od koji će prva uslediti brzo nakon usvajanja predloga i nakon stupanja na snagu Memoranduma o razumevanju o konkretnim merama strukturne politike između EU i Ukrajine.

Isplata druge tranše bila bi povezana sa kontinuiranom zadovoljavajućom implementacijom kako programa MMF-a tako i mera politike dogovorenih u Memorandum o razumevanju.

Kuleba:Ukrajina i EU postigle načelni dogovor za vojnu obuku

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da su Ukrajina i Evropska unija postigle načelni dogovor o uspostavljanju savetodavne misije za vojnu obuku u Ukrajini.

„Postigli smo načelni dogovor sa EU o uspostavljanju savetodavne misije za vojnu obuku u Ukrajini. To nisu borbene snage“, poručio je Kuleba posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU.

Ranije danas ukrajinski šef diplomatije pozvao je EU da odmah primeni bar deo sankcija protiv Rusije i tako pošalje jasnu poruku Moskvi da se dalja eskalacija neće tolerisati i da Ukrajina nije sama u ovoj krizi.

„Verujemo da postoje dobri i legitimni razlozi da se sada nametnu bar neke od sankcija kako bi se pokazalo da EU radi ono što govori o sankcijama“, poručio je Kuleba iz Brisela.

Kuleba je pozdravio najave o mogućem sastanku predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džosefa Bajdena, oceniviši da je svaki diplomastki napor da se nađe rešenje za ukajinsku krizu dobrodošao.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana