Saučešća povodom smrti patrijarha Tanjug

Objavljeno: 21.11.2020. 15:23 Izmenjeno: 22.11.2020. 20:03

Saučešća povodom smrti patrijarha, stižu i danas od brojih svetskih zvaničnika i verskih organizacija.

Saučešće Lukašenka Vučiću povodom smrti patrijarha

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Lukašenko je u pismu saučešća istakao da je preminuo vrlo mudar i plemenit čovek, koji se u potpunosti posvetio nesebičnom služenju Bogu, otadžbini i svom narodu.

Naveo je da je, dok je Irinej bio na čelu Srpske pravoslavne crkve, Srbija postigla značajne rezultate u jačanju suvereniteta i nezavisnosti, građanskog mira i stabilnosti, očuvanju duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

„U svemu tome vidim veliku ličnu ulogu patrijarha Irineja „, naveo je Lukašenko.

Istakao je da je pravoslavna vera jedan od temelja bliskosti naroda dve zemlje.

„Veoma sam zahvalan njegovoj svetosti na naporima koje je učinio da proširi i razvije prijateljstvo i saradnju Belorusije i Srbije. Sećanje na patrijarha zauvek će ostati u našim srcima“, naglasio je beloruski predsednik.

Micotakis uputio saučešće povodom smrti patrijarha Irineja

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis uputio je u lično ime i u ime vlade saučešće narodu Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Micotakis je u pismu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu istakao da se preminuli patrijarh istakao verom i borbenošću, moralom, visokim religijskim obrazovanjem i pravom pravoslavnom duhovnošću, zaslužno stekavši slavno mesto u modernoj crkvenoj istoriji.

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti njegove svetosti Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradskog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Dozvolite mi da Vama i bratskom narodu Srbije uputim najiskrenije saučešće u lično ime i u ime grčke Vlade“, napisao je Micotakis.

Saučešće Lavrova Selakoviću povodom smrti patrijarha

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov uputio je šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću telegram saučešća povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja.

U telegramu se navodi da je patrijarh Irinej godinama doprinosio razvoju prisnih odnosa Rusije i Srbije i jačanju bratskih veza dve pravoslavne crkve i duhovnog jedinstva dva naroda.

Izražavajući najiskrenije saučešće, ministar Lavrov je poručio da je upokojenje patrijarha Irineja gubitak za ceo srpski narod, ali i pravoslavni svet, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Cipras izrazio saučešće

Lider grčke opozicije i predsednik Sirize Aleksis Cipras, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izrazio je  saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja

“Sa tugom sam primio vest o upkojenju blaženopočivšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Irineja, značajne ličnosti za srpski narod i pravoslavlje”, napisao je Cipras.

On je naveo da je patrijarh, sa kojim je imao priliku da se upozna tokom poseta Srbiji, “značajno je doprineo jačanju istorijskih grčko-srpskih odnosa, prijateljstva i saradnje, kao i snažnih duhovnih veza između naših naroda”.

ISP:Irinej bio odan pricipima pravde, istine i solidarnosti

Interparlamentarna skupština pravoslavlja (ISP), sa sedištem u Atini, uputila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poruku saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Patrijarh Irinej je uživao poštovanje svih nas u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji koja okuplja poslanike iz 27 država sveta. Sarađivali smo na mnogim poljima otkrivanja istine Crkve Hristove i lično smo upoznali njegovu odanost pricipima pravde, istine i solidarnosti:, navodi se u saučešću

Blaženopočivši patrijarh je, ističe se, tokom pastirske službe izražavao duboka pravoslavna osećanja srpskog naroda, kao i nadu u bolje sutra. „Borio se do poslednjeg dana, ne štedeći trud za očuvanje jedinstva jedne i nerazdeljive Crkve Hristove, kao i za rešavanje problema savremenog sveta“.

Njegovo samoodricanje, navodi ISP, nije bilo umanjeno nimalo ni tokom teškog perioda pandemije kroz koju prolazimo, a na „Božjem Sudu pratiće ga ljubav svih pravoslavnih hrišćana“.

Poruku je Srpskoj pravoslavnoj crkvi predao Aleksandar Čotrić, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja.

Patrijarh Irinej je u februaru prošle godine Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja uručio orden Svetog cara Konstantina za iskazanu podršku u očuvanju verskog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, naveo je u saopštenju generalni sekretar ISP dr Maksimos Harakopulos,poslanik grčkog parlamenta.

Poglavar APC:Irinej doprineo jacanju jedinstva pravoslavlja

Poglavar Albanske pravoslavne crkve (APC), arhiepiskop tiranski Anastasije, uputio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa velikim bolom smo primili vest o smrti veoma dragog brata i saradnika, patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji se istakao čvrstim, blagim i miloljubivim karakterom, pravim osećanjima i dubokom pravoslavnom duhovnošću“, navodi se u poruci koju je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Anastasije uputio iz bolnice u Atini u kojj sa zajedno sa poglavarom grčke pravoslavne crkve Jeronimom leči od korona virusa.

Anastasije je istakao da je patrijarh Irinej vodio narod koji je voleo samožrtvovanjem i razboritošću, doprinoseći jačanju jedinstva pravoslavlja.

Izrazio je uverenje da će „svetla figura patrijarha Irineja sigurno inspirisati one koji slave Gospoda širom sveta i one koji traže primere pravog hrišćanskog morala“.

„Neka Bog položi njegovu plemenitu dušu među pravednike.

Iskreno saučešće poštovanoj Jerarhiji, pobožnom sveštenstvu i narodu Srpske crkve, koje prate naše skromne molitve tokom ove velike žalosti“, napisao je Anastasije.

One Response to “Saučešća povodom smrti patrijarha”

  1. Vjeko каже:

    Dočekao je ostvarenje vekovnog sna Srba završetak izgradnje Hrama Svetog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana