Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja Studio B, Tanjug

Objavljeno: 20.11.2020. 09:48 Izmenjeno: 21.11.2020. 19:46

Od državnog vrha Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, predsednika Rusije Putina, stranih ambasada, SANU i mnogih drugih, stižu brojna saučešća i žaljenja zbog smrti patrijarha Irineja.

Brnabić:Patrijarh simbol duhovnog jedinstva i sloge naroda

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu povodom smrti patrijarha Irineja, navodeći da je poglavar SPC bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

„Vaš Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, u ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Duboko nas je potresla vest o smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja“, navela je Brnabić.

Ona je poručila da nas je napustio čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

„Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije. Nedostajaće nam njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije“, navela je premijerka.

Istakla je da se nada da ćemo u danima koji dolaze svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje.

„Neka mu je večna slava“, navela je Brnabić.

Dačić: Gubitak za srpski narod i svetsko pravoslavlje

Predsednik parlamenta Ivica Dačić uputio je, u ime Skupštine Srbije i u svoje lično ime, izraze najiskrenijeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

„Duboko me je ožalostila vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo“, naveo je Dačić u telegramu saučešća.

On je istakao da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala.

„Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja“, dodao je Dačić.

Kako je dodao, patrijarh će biti upamćen po svojoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao – mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost.

„Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost neka uvek ostane među nama“, naveo je Dačić.

Mali: Patrijarh je imao viziju bolje Srbije

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saušće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, Svetom sinodu SPC i građanima Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Mali je rekao da je imao privilegiju da poznaje patrijarha i da nekoliko puta sa njim razgovara.

„Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Vulin: Za patrijarha Irineja nema smrti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je  saučešće sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu povodom smrti poglavara SPC Irineja.

„Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti“, napisao je Vulin u telegramu saučešća.

Gojković:Odlazak patrijarha duboko pogodio SPC i srpski narod

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage“, navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

„Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama“, navela je Gojković.

Obradović:Pamtićemo patrijarha po dobru u teskim vremenima

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izrazila je saučešće građanima Srbije, SPC i svim pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

„Otišao je veliki čovek. Njegova Svetost Patrijarh Irinej je bio put svetla za srpski narod, gde god on živeo. Putem istine vodile su nas njegove blage reči i nepokolebljiva volja. Blagoslov je bio poznavati Vas. Ostaćete zauvek upamćeni po dobru u teškim vremenima“, navela je Obradović, saopšteno je iz kabinta ministarke.

Kisić: Ostali smo bez velikog čoveka i duhovnika

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti, povodom smrti patrijarha Irineja.

Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

„Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije“, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Nedimović: Reči i dela patriharha čuvaće naš narod

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uputio je danas Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve telegram sa izrazima saučešća povodom smrti Patrijarha Irineja.

„Moje iskreno saučešće Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod“, naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

Saučešće ministarke pravde povodom smrti patrijarha

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, vernicima i svim građanima Srbije saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Ministarka Popović je istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

„Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save“, istakla je Popović.

Ministarka Popović je naglasila da su pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna Crkva dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

„Izjavljujući vam saučešće, želim da njegovim svetim molitvama Bog blagoslovi našu otadžbinu i narod. Večnaja pamjat!“, napisala je Popović u telegramu saučešća.

Saučešće predsednika SANU povodom smrti patrijarha Irineja

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravposlavne crkve (SPC) Irineja.

“U istina retkim susretima oko zajedničkih poslova, bila je upečatljiva njegova lakoća komuniciranja i izvesna dostojanstvena neposrednost”, naveo je Kostić,dodajući da je samo povremeno patrijarh Irinej nagoveštavao težinu tereta koji mu je bio na plećima.

“Obzirom da je bio višedecenijski episkop u kraju iz koga potiče i moja porodica, posebno mi je imponovalo poznavanje svakog sela, zaseoka, crkvišta, pa i ljudi, za mene je to bio znak da nije u pitanju slučajnost kada se kretao stazama svog života i pozvanja“, naveo je predsednik SANU.

Drašković: Patrijarh Irinej – tihi i neumorni neimar

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

„Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat“, naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Dodik:Grđani RS izgubili velikog prijatelja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Dodik je poručio da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja.

Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da se njegova svetost patrijarh Irinej „preselio u večnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod“.

„Ostajemo večno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja“, naveo je Dodik saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Cvijanović:Smrt patrijarha Irineja veliki gubitak i žalost

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu.

„Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet“, navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Krivopakić o Irineju:Odlikovali su ga mudrost i skromnost

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da je sa tugom primio vest o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Bio je veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima“, naveo je Krivokapić na svom Instagram profilu, ispod fotografije sa srpskim patrijarhom.

Putin izrazio saučešće povodom smrti patrijarha

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

„Poštovani predsedniče, molimo vas da primite naše iskreno saučešće zbog tog nenadonadivog gubitka, zbog smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja“, navodi se u telegramu.

Putin je ocenio da je patrijarh Irinej zaslužio taj autoritet koji ima u svojoj domovini, kao i u inostranstvu, i to isključivo svojim delima.

Kako je rekao, njegovi glavni napori bili su unapređenje najviših duhovnih vrednosti, ali i jačanje jedinstva celokupnog pravoslavnog sveta.

„Molim vas da prenesete moje saučešće i reči podrške celokupnom sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i celom srpskom bratskom narodu“, dodao je Putin.

Makron: Saučešće zbog smrti patrijarha,na ćirilici

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da mu izrazi saučešće po saznanju tužne vesti o odlasku patrijarha Irineja.

„Pozvao sam predsednika Aleksandra Vučića da mu izrazim saučešće po saznanju tužne vesti o odlasku patrijarha Irineja. Francuska se pridružuje svim Srbima u žalosti“, napisao je Makron na Tviteru na ćirilici.

 

Godfri o Irineju:Bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godrfi izjavio je saučešće i duboko žalenje zbog smrti partrijarha Irineja.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja“, napisao je Godfri na svom Tviter nalogu.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio nadahnuće nebrojenim poklonicima.

„Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božijem“, zaključuje se u objavi američkog ambasadora u Srbiji.

Čen Bo:Srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je du boko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

„Tragična je vest da je Njgova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej jutros preminuo. Srpski narod izgubio je veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini. Izražavam duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru“, napisala je ona na Tviteru.

Varheji izrazio saučešće srpskom narodu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izrazio je saučešće srpskom narodu zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja.

“Moje saučešće narodu Srbije koji tuguje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Neka počiva u miru”, napisao je Varheji na svom tviter nalogu.

Grčka: Smrt važnog duhovnog vođe srpskog naroda

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

“Duboko smo rastuženi zbog smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, važnog duhovnog vođe srpskog naroda. Izražavamo najiskrenije saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ožalošćenim pravoslavnim Srbima”, navodi se u saopštenju Ministarstva na tviteru.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve uputio je telegram saučešća Svetom sinodu SPC povodom smrti pratrijarha srpskog Irineja.

Sinod Grčke pravoslavne crkve u telegramu navodi da je patrijarh Irinej „celu deceniju kao veoma sposoban pogravar vodio svetu srpsku Crkvu“.

„Učestvujući celim srcem u žalosti sestrinske srpske Isusove Crkve, od srca želimo da spasitelj naš Isus Hrist koji vlada životom i smrću postavi njegovu dušu među pravednike i među svece i neka pokaže naslednika kakav je bio on“, poruka je u telegramu koji je potpisao patrijarh atinski i cele Grčke Jeronim Drugi, a preneo portal Grčke pravoslavne crkve.

 

Saučešće Borisova Vučiću i Brnabić za srpskog patrijarha

Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov uputio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskoj premijerki Ani Brnabić povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

„Taj tužni događaj je veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu već i za sav srpski narod“, naveo je premijer Borisov.

On je istakao doprinos srpskog patrijarha Irineja jačanju saradnje među različitim veroispovestima u regionu, kako bi živeli u miru i blagostanju.

„On će ostati i u našem sećanju kao uvažavani visoki duhovnik“, dodao je bugarski premijer Bojko Borisov.

U svim diplomatskim predstavništvima SRB knjiga žalosti

Povodom smrti patrijarha Irineja Irineja Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema“, navodi MSP u saopštenju.

Kako se dodaje, tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u određenoj zemlji upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom.

Muftija beogradski izrazio saučešće povodom Irinejeve smrti

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izrazio je povodom smrti patrijarha Irineja saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sinodu, episkopima, sveštenstvu i svim sledbenicima SPC, podsetivši da je sa patrijarhom vodio uvek iskrene razgovore.

„Božji smo i njemu se vraćamo. Naši razgovori su uvek bili iskreni sa željom da se posle njih uvek bolje osećamo“, naveo je Jusufspahić na svom Tviter profilu, a uz poruku je postavio fotografiju s patrijarhom.

 

Novak:Oni koji su posvetili život večnom carstvu žive večno

Najbolji svetski teniser Novak Ðoković izrazio je saučešće porodici patrijarha srpskog Irineja i svim vernicima.

„Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru. Moje saučešće njegovoj prodici i svim vernicima. Imali smo nekoliko susreta, imao sam čast da od njega primim Orden Svetog Save“, rekao je Ðoković srpskim novinarima na video-konferenciji iz Londona.

Ðoković je posle pobede nad Aleksanderom Zverevim i plasmanom u polufinale Završnog turnira, istakao da je „stvarno tužno što smo za manje od mesec dana izgubili dva tako značajna čoveka“ – Amfilohija u Crnoj Gori i sada patrijarha.

On je izrazio nadu da će ljudi iz ove situacije sa koronom izaći mudrijii i pametniji“, prenosi B92.net.

„Lično na sve ovo gledam kao na podsetnik šta je najbitnije u životu. Mi govorimo da su nam zdravlje i familija najvažniji, ali ne vidim da mnogo nas tako živi – zateknem i sebe kako često ne živim po tim postulatima. Trudim se da sebe uvek podsetim na stvari koje su bitne, evo sad taj virus i čovek može za čas da izgubi život… Ali večna je duša, kako kažu. Oni koji su posvetili svoj život večnom carstvu siguran sam da žive večno“, rekao je Ðoković.

Izraze saučešća Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja uputile su i političke stranke, organizacije, pojedinci…

One Response to “Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja”

  1. Vjekoslav каже:

    Dočekao je ostvarenje vekovnog sna Srba završetak izgradnje Hrama Svetog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 15°C
Min: 6°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana