Vučić: Grčka prijatelj i saveznik Studio B

Objavljeno: 21.12.2018. 11:43 Izmenjeno: 22.12.2018. 10:55

Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske. Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i svim važnim pitanjima, poručio predsednik Vučić posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske, te da Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i svim važnim pitanjima.

„Želimo što bolje odnose, da ih izgrađuejmo i unapređujemo sveukupne ekonomske odnsoe“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Mi smo zahvalni Grčkoj i vama na podršci koju pružate teritorijalnom integritetu Srbije, na tome što dobro razumete poziciju naše zemlje i na mestima gde god možete i kako možete pružate podršku srpskom narodu, rekao je Vučić.

On je dodao i da je Srbija zahvalna i na podršci našem evropskom putu.

„I verujemo da vas, koji nam tu podršku pružate, Srbija nije obrukala svojim radom u ekonomskoj i drugim sferama“, dodao je on.

Kako je dodao, razgovarali su o svim važnim regionalnim piatnjima.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

 

Dogovor iz Prespe-dodatno približavanje BG i Atine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je za Srbiju veoma važno da dogovor iz Prespe bude sproveden, jer bi to značilo da Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke.

„To bi značilo da tu više nemamo nikakav zid, a u regionalniom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine i dva naroda“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferencji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Mi znamo da to nije lako, primetio je i dodao:

„Ne želeći da se mešamo u unutrašnja pitanja, samo smo ukazali da je to put koji Srbija podržava“, istakao je Vučić.

 

Rast trgovinske razmene Srbije i Grčke

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da Srbija i Grčka prvi put posle više godina imaju rast trgovinske razmene, od oko devet odsto, a očekuje da ćemo „preći“ 500 miliona evra.

Vučić je precizirao da je 10,7 odsto rast uvoza iz Grčke, dok je za sedam odsto porastao naš izvoz u Grčku.

„Prvi put posle više godina imamo rast u trgovinskoj razmeni. Očekujemo da ćemo preći 500 miliona evra u našoj trgovinskoj razmeni i to je dobra vest“, rekao ej Vučić na pres konferenciji posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Beogradu.

Predsednik Srbije je podvukao da će u narednim nedeljama biti završen u potpunosti južni krak Koridora 10, pa će svi koji idu iz Grčke, putnici ili oni koji učestvuju u teretnom saobraćaju, do Horgoša i Mađarske, odnosno Batrovaca i Hrvatske, kroz celu Srbiju imati autoput.

On je primetio da ostaje da se rešava problem železnice, kako bi vozovi išli brže, i dodao da veruje da će u narednom periodu to uspešno biti rešeno sa Skopljem i Atinom.

Istakao je da je bilo reči i o digitalizaciji i da će se ići na snižavanje cena telefonskih usluga između dve zemlje, što će značiti pre svega turistima, dok se u potpunosti ne ukine roming.

Vučić je podsetio da u Beograd stižu i premijeri Bugarske i Rumunije, te da će na tom sastanku sutra razgovarati i o sportskim temama.

Kako je rekao, Srbija sa Bugarskom i Rumunijom organizuje ervopsko odbojkaško takmičenje i izrazio nadu da će četiri zemlje zajedno uspeti da se izbore oko evropskog i svetskog fudbalskog prvenstva.

Vučić je istakao i da bi sledeći, treći sastanak Saveta za saradnju Srbije i Grčke trebalo da bude na proleće i da ćemo tada moći da potpišemo važne strateške dokumente.

Pozvao je Ciprasa da češće dolazi u našu zemlju i istakao da su srpski narod i Srbija uvek bili i biće prijateljski nastrojeni prema grčkim prijateljima, zahvalni za svaku pomoć i podršku Atine.

Cipras:Priština doliva ulje na vatru

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras osudio je neprihvatljive aktivnosti Prištine, uvođenje taksi za proizvode iz Srbije i BiH, kao i pokušaj stvaranja vojske Kosova, i istakao da je to “dolivanje ulja na vatru“.

Cipras je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, rekao da je sa srpskim predsednikom razgovarao na tu temu i da to što radi Priština ne doprinosi stabilnosti u regionu.

„Želim da istaknem da ove inicijative ne doprinose stabilnosti u regionu, već da izazivaju destabilizaciju. Potrebno je da to kažemo svom snagom i iskažemo svoj glas. Vučić i Vlada Srbje imaju veoma težak posao, ali ne treba da skrenu sa tog kursa“, poručio je Cipras.

Kako je rekao, teško je Srbiji da ostane na tome putu, da pokušava da pronađe rešenje.

„Jer, emocije srpskog naroda mogu izazvani gnev i srdžbu, ali morate ostati na tom putu. Želim zato da osudim radnje Kosova pošto bacaju ulje na vatru i želim da podržim Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje, jer je to perspketiva da se održi stabilnost u regionu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana