Sastanak sa privrednicima Bahreina Studio B, Tanjug

Objavljeno: 13.03.2021. 14:44 Izmenjeno: 14.03.2021. 10:09

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj i Državnog investicionog fonda Kraljevine Bahrein. Potpisan Memorandum o političkoj saradnji. Ovim nam se otvaraju važna vrata, kaže Vučić. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, ocenio ministar Nedimović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Manami s predstavnicima Odbora za privredni razvoj Kraljevine Bahrein i Državnog investicionog fonda te zemlje.

Sastanku su prisustvovali Kalid Humaidan, izvršni direktor Odbora za privredni razvoj Bahreina i Kalid al Rumaihi, izvršni dirketor investicionog fonda Bahreina.

Na tom sastanku predstavljene su, preko video bima, mogućnosti za investiciju u Srbiji.

Vučić je ranije najavio da će se tom prilikom predstaviti predlozi o saradnji od banaka, osiguravajućih društava, do poljoprivrede i turizma.

Vučić je nakon sastanka sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al- Kalifom rekao da su se, iako je Bahrein teritorijalno mala, ali veoma snažna, jaka zemlja, posetom naše delegacije Srbiji otvorila važna vrata.

“Imamo investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od kojih imamo koristi, neke od njih menjaju izgled Srbije, veru građana u njihove mogućnosti. Verujem da slično možemo i s Bahreinom. Ovim nam se otvaraju važna vrata”, rekao je Vučić pred sastanak sa privrednicima.

 

Srbija i Bahrein potpisali Memorandum o političkoj saradnji

Srbija i Bahrein potpisale su Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

“Ovo je prva poseta predsednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus”, rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Preneo je reči kralja Bahreina da su oni tokom “korona perioda”, kada su bili zaključani, a sve zatvoreno, shvatii koliko im je nedostajala hrana i kolike su im potrebe za tim.

Zato žele da rašire biznise na velike prostore, između ostalog i na Srbiju.

“Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu”, rekao je Nedimović.

Zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji.

Nedimović je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE, pogotovo što logistički, saradnja sa njima Srbiji nije problem, jer se brzo stiže.

Istakao je da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

“Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste i potražnja”, rekao je Nedimović.

Potpisanim Memorandumom predviđene su redovne političke konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Bahreina preneo je da je današnji sastanak kralja Bahreina i predsednika Srbije bio veoma uspešan, a da je kralj poželeo toplu dobrodošlicu predsedniku Srbije koji je u prvoj poseti kraljevini.

Razgovori su, kaže, pokrili sve oblasti saradnje – političku saradnju, borbu protiv terorizma, na bilateralnom i međunarodnom nivou, borbu protiv pandemije korona virusa, značaju saradnje u toj borbi i prevazilaženju krize.

Razgovaralo se, dodaje, i o načinima za jačenje zajedničke saradnje, posebno u ekonomiji, trgovini, investicijama, u naučnim oblastima.

“Tražimo načine za direktan kontakt privatnog sektora, istaknut je značaj poljoprivrede, turizma, kao oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao i u oblasti bezbednosti hrane”, rekao je Alzijani.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana