Sastanak Brnabić Stoltenberg studio b

Objavljeno: 21.11.2023. 16:53 Izmenjeno: 24.11.2023. 10:14

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se  sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarala o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata.   Brnabić je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije. Srbija […]

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se  sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarala o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata.

 

Brnabić je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije. Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu. Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i  osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

 

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“. Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblaсти попут напредних технологија, борбе против тероризма, енергетске безбедности, коришћења водоничне енерегије, а у наредном периоду би могли да обухвате и заједничке пројекте у областима вештачке интелигенције и биотехнологија, истакла је премијерка.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru. „Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde“, rekao je Stoltenberg. On je rekao da je nakon toga Kfor rasporedio 1.000 dodatnih vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora. „Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo“, rekao je on. Stoltenberg je istakao da NATO i Srbija sarađuju odlično kroz Program za mir i u brojnim drugim oblastima, poput energetske bezbednosti. „Radujem se da vidimo primere dobre saradnje kada se radi o naučnicima koji rade sa nama“, rekao je on. Naglasio je da je sa Vučićem razgovarao i o zajedničkim vojnim vežbama, kojih je bilo i ranije, kao i o Ukrajini. „Nastavljamo da kritikujemo agresiju na Ukrajinu dok ulazimo u drugu zimu rata“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana