Sastali se lideri tri nemačke stranke pred početak pregovora o koaliciji Beta

Objavljeno: 03.01.2018. 18:37 Izmenjeno: 03.01.2018. 18:37

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se danas s liderima Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u cilju pripremanja terena za preliminarne pregovore o vladajućoj koaliciji koje tri stranke treba da počnu u nedelju.

 

Lider socijaldemokrata Martin Šulc rekao je da će u fokusu današnjih razgovora biti više tehnička, a ne suštinska politička pitanja.

U razgovoru učestvuje i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera kancelarkine Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Jedan od zahteva CSU je da nova Vlada Nemačke zauzme tvrdji stav prema imigrantima. Ta konzervativna stranka sutra će početi trodnevni sastanak na kojem treba da razmotri svoje političke pozicije u pregovorima o budućoj vladi.

CDU, CSU i SPD su bili deo „velike koalicije“ koja je na vlasti u Nemačkoj od 2013. godine, ali su na izborima 24. septembra sve tri stranke izgubile glasove u odnosu na prethodne izbore.

Koalicija CDU-CSU Angele Merkel pregovarala je posle izbora o koalicionoj vladi s liberalima i zelenima, ali su ti pregovori propali, a Nemačka se suočila s nezapamćenom političkom krizom pošto u zemlji od 1949. godine nije bilo toliko dugog perioda bez vlade posle održavanja izbora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana