Šarčević: Učitelji – ne brinite za svoju budućnost Tanjug

Objavljeno: 30.09.2016. 11:47 Izmenjeno: 30.09.2016. 11:47

Učiteljski fakultet primio je danas novu generaciju brucoša, a ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da ne brinu za svoju budućnost i da će se ministarstvo koje on vodi truditi da u školama više ne postoje skrivena radna mesta.

On je podsetio da je pokrenut projekat „Dositej“ gde su škole u obavezi da prijave slobodna radna mesta i tehnološke viškove i da svaki pojedinac to može da prati.

„Ideja je da se sva radna mesta prijave, da nema više skrivanja i manipulacija“, rekao je Šarčević i dodao da će se raditi i na novom sistemu nagrađivanja, odnosno da oni koji rade, koji se ističu u nastavi za to budu adekvatno nagrađeni.

Budućim vaspitačima i učiteljima je poručio da su izabrali „fenomenalan posao“ i da tokom dugogodišnjeg rada u prosveti samo učitelje nije nikada pitao zašto rade taj posao i da li vole dece, a sve ostale jeste.

„Vaš posao je da deca koju učite postanu dobri ljudi“, poručio je ministar i dodao da obrazovnom sistemu predstoje brojne promene, te da će i učitelji i vaspitači preći na nove modele rada.

Dekan Učiteljskog fakulteta Damir Mandić rekao je brucošima da su se opredelili za profesiju koja je podjednako i najteža i najlepša.

Teška jer, kako kaže, moraju da poznaju sve oblast podjednako, da budu eksperti u vaspitanju i da razumeju dečje nestašluke.

„Lepa jer ma koliko da uspete u životu uvek se sećate vaspitača i učitelja“, naglasio je Mandić.

On je dodao da će brucoši tokom studiranja biti suočeni sa brojnim preprekama, ali da su tu najbolji profesori koji će im biti na raspolaganju.

Predsednik Nacionalnog prosvetsnog saveta Aleksandar Lipkovski rekao je brucošima da su odabrali profesiju koja je najvažnija u organizovanim zemljama i društvima.

„Ono što vas očekuje je težak put, kada je profesija učitelja potcenjena i ugrožena“, rekao je Lipkovski i dodao da živimo u društvu kada je društveni angažman nedovoljno cenjen i gde se više cene lična dobit, nego društveni napredak.

Učiteljski fakultet najmlađi je fakultet na Beogrdskom univerzitetu i osnovan je 1993. godine. Do sada je odškolovao 24 generacije učitelja i 11 generacija vaspitača.

Ove godine konkurencija na dva smera bila je izuzetno velika, te se za 282 mesta borilo 500 svršenih srednjoškolaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana