Šarčević: Mala matura prošla dobro Tanjug

Objavljeno: 27.06.2020. 12:42 Izmenjeno: 27.06.2020. 11:45

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarćević izjavio je da je mala matura u Srbiji dobro prošla, s obzirom na budžet i okolnosti u kojima je održana.

Kaže i da je pitanje da li će se mala matura i dalje održavati na isti način kada se bude uvela državna matura, umesto prijemnih ispita za gimnazije i srednje stručne škole.

„Uvodi se potpuno novi sistem. Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao“, rekao je Šarčević Tanjugu, sumirajući utiske o maloj maturi.

Naveo je da je tokom sprovođenja mature bilo pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su, kako dodaje, zbunili softver.

Pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, pokušaj nepravilnosti zabeležen je i u Nišu, na testu iz matematike, rekao je Šarčević i podvlači da Ministarstvo ispituje te slučajeve koji su prijavljeni policiji i tužilaštvu.

Ministar navodi da se pored ta dva slučaja, ostatak države dobro pokazao u sprovođenju male mature.“Softverski način ocenjivanja male mature smanjio je broj pregledača sa 8.000 na 4.000″, kazao je ministar i navodi da je plan da se narednih godina ceo postupak digitalizuje.

Učenici koji su pozitivni na Kovid-19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu, kao i njihovi vršnjaci koji su izašli u prvom roku, navodi Šarčević.

Kada je reč o elektronskom upisu učenika u srednje škole, Šarčević navodi da će taj postupak biti efikasniji i uštedeće vreme, a smanjiće rizik usled pandemije virusa korona, jer roditelji neće morati da odlaze u škole.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana