Saradnja sa „Evropskim gradovima” važna za dalji razvoj Beograda studio b

Objavljeno: 16.06.2023. 17:21 Izmenjeno: 16.06.2023. 17:21

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović boravila je u Briselu povodom „Brussels Urban Summit”-a (BUS), koji predstavlja inicijativu regije glavnog grada Brisela, Eurocities, Metropolis and the OECD Champion Mayors za inkluzivni razvoj. Samit okuplja više od 300 gradova i više od 1.000 političara, stručnjaka i predstavnika civilnog društva kako bi razmenili ideje i postavili prioritete za […]

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović boravila je u Briselu povodom „Brussels Urban Summit”-a (BUS), koji predstavlja inicijativu regije glavnog grada Brisela, Eurocities, Metropolis and the OECD Champion Mayors za inkluzivni razvoj.

Samit okuplja više od 300 gradova i više od 1.000 političara, stručnjaka i predstavnika civilnog društva kako bi razmenili ideje i postavili prioritete za održive, pristupačne i zelene gradove u budućnosti.

Tokom konferencije, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović je razmenila znanja, ideje i iskustva Beograda sa predstavnicima drugih gradova. Tematski fokus konferencije predstavljali su izazovi sa kojima se gradovi danas suočavaju, kao što su klimatske promene, migracije, urbani rast i nejednakost, koji stavljaju na test same osnove urbanog života.

Prema njenim rečima, Grad Beograd kao član Asocijacije „Evropski gradovi” učestvuje u odlučivanju o evropskim politikama koje se tiču gradova, aktivno utiče na kreiranje politika i ostvaruje saradnju sa drugim gradovima. Partnerski odnos pruža mogućnosti za aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču savremenih izazova i potreba gradova, što je za Beograd veoma važno. Saradnja sa „Evropskim gradovima” ima važnu ulogu u daljem razvoju grada Beograda, jer omogućava zajedničke projekte, razmenu dobrih praksi i organizaciju događaja koji doprinose prosperitetu grada.

Ona je podsetila da Grad Beograd i Grad Brisel imaju blisku saradnju, 2021. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Beograda i Brisela kojim se predviđa saradnja pre svega u oblasti urbanog razvoja, životne sredine, mobilnosti i transporta.

– Samim tim učešće na ovom samitu smatramo veoma značajnim i aktivno učestvujemo u svim oblicima saradnje. S obzirom na to da je Beograd evropska prestonica na visokom nivou razvoja, pravi je trenutak da iskoristimo sva znanja razvijenih gradova, odredimo se prema budućnosti, primenimo najbolje evropske prakse, napravimo dugoročne izbore i odluke za naš grad – istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da su posebnu pažnju tokom boravka u Briselu posvetili plenarnim sednicama posvećenim aktuelnim temama u svim evropskim gradovima, a to su migracija i različitost, gde je ideja da se u gradovima izazovi i krize pretvaraju u prilike za bolja i kreativna rešenja.

– Takođe, veoma značajna tema jeste i način na koji se gradske uprave nose sa globalnom klimatskom krizom, s kojom se i mi suočavamo i svakodnevno radimo na rešavanju tog problema. Međutim, problemi zagađenja i napori u zaštiti životne sredine nisu samo naši, oni su evropski i globalni. Posebnu pažnju privukle su nam zelene površine u urbanim sredinama i metropolama, te neki od primera dobre prakse kao što su zeleni zidovi i zeleni krovovi, zamena tamnih podloga, poput asfalta i betona u javnim parkovima, svetlim podlogama koje ne zadržavaju toplotu i vodopropusne su. Nastavićemo ovu saradnju, svesni važnosti ovakvog partnerstva za dalji razvoj i napredak. Mi u Gradu Beogradu pažljivo ćemo oblikovati budućnost grada, jer je naša misija da ostvarimo dobrobit za sve naše građane – rekla je Vidovićeva.

U toku ovog samita organizovan je i radni ručak sa NJ. K. V. Matildom, kraljicom od Belgije (Mathilde Marie Christiane Ghislaine d’Udekem d’Acoz), sa kojom je zamenica gradonačelnika razgovarala o mentalnom zdravlju stanovnika u gradovima i značaju stvaranja uslova da se u gradovima radi na prevenciji mentalnih bolesti i izuzetnom značaju očuvanja mentalnog zdravlja građana.

Samitu je prisustvovala i predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda Vesna Šabanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana