Saradnja sa dijasporom – ključ privrednog razvoja tanjug

Objavljeno: 28.02.2023. 17:36 Izmenjeno: 01.03.2023. 10:13

. Direktor Plem je prisutne upoznao sa organizacijom i ciljevima Međunarodnog centra za razvoj politike migracije.

foto Tomica Bulatović

 

Različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, ujedno su i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala, izjavio je ministar u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom. On je u razgovoru sa Martajnom Plemom, direktorom Međunarodnog centra za razvoj politike migracije, Tamerom Kiličem, predsedavajućim za region Zapadnog Balkana i Turske i Milošem Pavlovićem, predstavnikom projekta „Link up“, razmenio stavove i ideje o značaju dijaspore u svetu. Današnja poseta predstavlja nastavak sadržajnog dijaloga, započetog na konferenciji koja se početkom ovog meseca održala u Štutgartu pod nazivom „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“, saopšteno je iz vlade. U uvodnom izlaganju, ministar je predstavnike Međunarodnog centra za razvoj politike migracije upoznao sa radom Ministarstva i informisao ih o planovima i programima, kao i o strateškoj viziji Kabineta. Istakao je da poseban značaj privrednog povezivanja predstavljaju različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, što je ujedno i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala. Direktor Plem je prisutne upoznao sa organizacijom i ciljevima Međunarodnog centra za razvoj politike migracije. Naglasio je da su ključni segmenti strateškog razvoja povećanje investicionih mogućnosti između Srbije i dijaspore, informisanje o novim mehanizmima za poslovanje u Srbiji, posebne podrške Vlade i EU u cilju povećanja ulaganja investicija kao i promocija posebnih poslovnih potencijala, kao što su razvoj poslovnih inkubatora i uloga mentorstva i liderstva i sve prisutnija oblast medicinskog turizma. Obe strane strane su definisale strategiju zajedničke saradnje i još jednom istakle važnost povratka međusobnog poverenja i povezivanja dijaspore i matice na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.

Deo opozicije nastavlja sramnu kampanju protiv interesa Srbije i Aleksandra Vučića. Za razliku od onih koji su bez odgovornosti vodili politiku bez ideje, Aleksandar Vučić je uvek govorio istinu.

Oni ne govore o zaštiti nacionalnih i državnih interesa i nije im važno Kosovo i Metohija, već kako izazvati haos i doći do vlasti po svaku cenu. Narodu je dosta lažnih patriota koji bi da štite Srbiju iz svojih toplih domova, stranačkih fotelja i uz kafanske stolove čiji ambijent prenose i u Narodnu skupštinu. Pa u tom stilu fizički posrću, pozivajući nerede i blago rečeno obračune.

Ako već ne umeju da pomognu i daju kakav-takav doprinos miru i stabilnosti, ne shvatam da neko danas misli da će nekom praznom pričom i mlaćenjem prazne slame, osvojiti neki politički bod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana