Saradnja ministarstava radi većeg reda na rekama Tanjug

Objavljeno: 09.12.2021. 20:48 Izmenjeno: 09.12.2021. 20:48

Ministarstvo unutrašnjih poslova je sa Ministarstvom saobraćaja i Upravom carina Ministarstva finansija potpisalo memorandume o saradnji koji će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, povećanju bezbednosti i striktnom poštovanju saobraćajnih propisa na rekama Srbije.

Potpisnik oba memoranduma, od kojih je prvi o uspostavljanju efikasnosti sistema kontrole plovila, a drugi za uspostavljanje efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekršaja, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da će posle postignutih dogovora na rekama Srbije, a posebno na Dunavu, biti više reda.

„Zahvaljujući potpisanim sprorazumima efikasnije ćemo se boriti i sa sivom ekonomijom i sa bezbednošsću na rekama“, rekao je on.

Vulin je rekao da je MUP po prvi put formirao posebnu jedinicu koja se bavi rekama i koja će se boriti protiv sive ekonomije i drugih nelegalnih aktivnosti.

„MUP sada ima posebnu jedinicu koja je zadužena i za suzbijanje sive ekonomije, ali i za suzbijanje svih nelegalnih aktivnosti na našim rekama, ali isto tako i za očuvanje bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u plovnom saobraćaju. Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo potrebu da se ovo uradi“, poručio je Vulin.

Dodao je da će se ta jedinica baviti očuvanjem sigurnosti i bezbednosti svih učesnika u plovnom saobraćaju.

„Naše plovne reke su evropski koridori, na prvom mestu Dunav. Kad ste poslednji put čuli da je neko zaustavljen zbog bahate vožnje na Dunavu ili kad ste poslednji put čuli da je neko sankcionisan, jer je pijan vozio baržu ili zato što nije poštovao saobraćajne propise na rekama koji postoje kao na auto-putevima? Nama je stalo do toga da se propisi poštuju, da svi učesnici saobraćaja na našim plovnim putevima budu sigurni i bezbedni, a to neće moći ukoliko se propisi ne budu striktno poštovali“, naglasio je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vulin je rekao da su se kroz potpisana dokumenta nadležni dogovorili oko uspostavljanja procedura.

Dodao da je sa Upravom carina dogovorena i tehnička pomoć u vidu novih plovila i dronova, odnosno svega što je MUP-u neophodno da suzbije nelegalno ponašanje na rekama.

„Dogovorili smo se oko uspostavljanja odgovarajućih procedura, ali i o uspostavljanju odgovarajuće i tehničke pomoći na prvom mestu kada je u pitanju carina prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, obezbeđivanju novih plovila, termovizijskih kamera, dronova, svega onoga što je potrebno da naše plovne reke budu apsolutno bezbedne i da se krijumčarenje u potpunosti suzbije, na prvom mestu na Dunavu. Svi državni organi koji su nadležni za ovaj prostor su se organizovali, objedinili i siguran sam da će se rezultati veoma brzo videti“, istakao je Vulin.

On je rekao i da je dosadašnja saradnja sa Carinom kroz rad granične policije imala dobre rezultate.

Vulin je istakao da više nego na novcu država gubi na autoritetu kada se neko na međunarodnom plovnom koridoru ponaša neodgovorno i naglasio da zahvaljujući dogovorenoj saradnji to više neće biti moguće.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da će Srbija u narednim godinama uložiti više od pola milijarde evra u luke, bezbednost plovidbe i uređenje reka kako bi one bile plovne svih 365 dana u godini i naglasio da mora da se pobedi siva ekonomija na rekama da bi ta ulaganja imala smisla.

„Gubili smo godišnje dva miliona evra zbog nelegalnog pretovara robe na Dunavu, Savi i Tisi. Uspeli smo da identifikujemo oko 147 nelegalnih deponija šljunka i peska, od koji smo 100 uveli u legalan rad, a oko 30 zatvorili. Za borbu protiv sive ekonomije na rekama neophodna nam je pomoć MUP-a“, rekao je on.

Momirović je dodao da je vodni transport u Evropi najvažnija grana saobraćaja te ocenio da su ulaganja u vodni saobraćaj i infrastrukturu u Srbiji velika perspektiva.

V.d. direktora Uprave Carina Branko Radujko rekao je da je iznos naplaćenih carina u ovoj godini za milijardu evra viši nego u istom periodu 2020. i skoro 750 miliona evra veći u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo pandemije.

Za postizanje takvog rezultata on je zahvalio na podršci MUP-u i drugim državnim organima i agencijama.

„Bez te podrške ne bismo mogli da ostvarimo tako impresivan rezultat. U sprečavanju krijumčarenja i drugih aktivnosti na rekama tu smo da podržimo MUP i zajedno sa drugima damo pun doprinos zaštiti interesa Srbije“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana