Šapić: Sanacije štete nastale usled izuzetno razorne oluje trajaće sigurno narednih sedam do deset dana tanjug

Objavljeno: 20.07.2023. 12:56 Izmenjeno: 20.07.2023. 12:56

Grad Beograd, Republiku Srbiju i region pogodila je sinoć superćelijska oluja, izuzetno razorna i retka pojava sa vetrom orkanske jačine od preko 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na […]

Grad Beograd, Republiku Srbiju i region pogodila je sinoć superćelijska oluja, izuzetno razorna i retka pojava sa vetrom orkanske jačine od preko 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete.

–  Beograd je pogodila jedna od najjačih oluja do sada. Sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od sinoć su na terenu, stotine radnika i desetine vozila, i reaguju u cilju smanjenja negativnih efekata ove ekstremne pojave. Sinoć je prvi prioritet bio da se saobraćajnice učine prohodnim, kao i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane – rekao je gradonačelnik.

U Beogradu je sinoć pao veliki broj stabala, nestala je struja u pojedinim delovima grada, pala su dva krana na Novom Beogradu, padali su delovi krovova i fasada, leteli predmeti sa terasa, usled čega je nekoliko lica zadobilo lakše telesne povrede, naveo je gradonačelnik.

– Ovo je prirodna katastrofa na koju je nemoguće uticati. Sekreterijat za vanredne stituacije Grada Beograda, u saradnji sa republičkim službama koordiniše radom svih ekipa na terenu, koje od sinoć reguju na više stotina prijava građana.  Paralelno sa ovim aktivnostima radi se i na proceni ukupne štete koju je ova vremenska nepogoda nanela Beogradu. Hiljade stabala je oštećeno, a sanacije svega nastalog usled ove vandredne vremenske nepogode trajaće sigurno narednih sedam do deset dana.  Zahvaljujem se radnicima naših službi koji su imali besanu noć i koji i u ovim trenucima rade na sanaciji štete – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je uputio i apel svim građanima Beograda.

– S obzirom na činjenicu da živimo vreme očiglednih velikih klimatskih promena i da naše podneblje sve više poprima karakteristeke, neke vrste tropske klime, gde se naglo smenjuju velike vrućine, padavine i oluje – samo pre dva dana smo imali temperaturu blizi 40-tog podeoka,  želim da apelujem i molim sve naše sugrađane, da pri sličnim vremenskim nepodogama maksimalno smanje svoje aktivnosti, da se prilagodimo novonastalim okolnostima i time što više sačuvamo ljudske živote – zaključio je gradonačelnik Šapić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana