Šapić: Reke su najveće prirodno bogatstvo Beograda studio b

Objavljeno: 24.11.2022. 14:35 Izmenjeno: 24.11.2022. 15:01

Obilasku su prisustvovali predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor JKP „Zelenilo – Beograd”.

foto tanjug

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su  završne radove na izgradnji prve celine Linijskog parka kod pasarele koja spaja Kalemegdan sa Beton halom. Tom prilikom oni su posadili sadnice lovora i obišli radove duž šetališta od pasarele do Vodene kapije.

Šapić je istakao da je šetalište Beograda na vodi podiglo standard kako treba da izgleda beogradsko priobalje, te podsetio da je pre oko dva meseca gradski parlament doneo odluku o uređenju čitavog priobalja.

– Ovo je prva faza Linijskog parka, čija će izgradnja trajati nekoliko godina. Ideja je da ono najlepše što grad Beograd ima, a to su dve reke na kojima leži, na najbolji mogući način iskoristimo i da za par godina možemo da kažemo da se Beograd istinski spustio na reke. Beograd na vodi primer je i dokaz da je i nemoguće moguće, da celo priobalje može da izgleda tako i siguran sam da ćemo u tome uspeti. Kao gradonačelnik mogu da vam obećam da ćemo tome posvetiti posebnu pažnju – istakao je prvi čovek prestonice.

On je podsetio i da će za par dana biti raspisan konkurs za uređenje Savskog šetališta, kao i za uređenje splavova na Savskom šetalištu, što se sve uklapa u agendu razvoja grada kome se teži.

– Nikada više nećemo dozvoliti da Beograd zaboravi na svoja najveća prirodna bogatstva, a to su reke, priobalja, parkovi i zelene površine – rekao je gradonačelnik.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je naglasila da je projekat „Linijskog parka” izuzetno važan i na republičkom nivou, a kada bude završen može da posluži kao primer svim ostalim gradovima i opštinama koje se nalaze na rekama kako da urede te površine za svoje građane.

– Ovo je takođe projekat koji na najbolji mogući način pokazuje da zaštita životne sredine nije u suprotnosti sa urbanim razvojem jednog grada već su potpuno komplementarni – rekla je Ana Brnabić, podsećajući da će površina Linijskog parka biti 4,6 kilometara sa različitim sadržajima.

Ona je dodala da će se u okviru Linijskog parka nalaziti jedan od ključnih projekata za kulturnu infrastrukturu naše zemlje, a to je zgrada Fakulteta muzičke umetnosti.

Glavni urbanista Marko Stojčić je rekao da je prostor kod Beton hale, odnosno početak Linijskog parka veza između Ade Ciganlije i Ade Huje. Potez uz Savu i Dunav predstavlja najveće blago grada Beograda.

– Ovo je prva celina Linijskog parka, od ukupno deset. Uspeli smo da uključimo 55 mladih ljudi koji su radili svaku od celina pojedinačno. To su timovi od tri do šest ljudi, svaka celina je autentična u arhitektonskom smislu i predstavlja pojedinačan arhitektonski projekat – istakao je Stojčić.

Fakultet muzičke umetnosti na trasi linijskog parka

Premijerka Ana Brnabić obišla je sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem prvu deonicu linijskog parka u Beogradu, kod Beton hale, rekavši da se nada da će u prvom kvartalu 2024. početi izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti na toj deonici.

Brnabić je podsetila da je dužina linijskog parka 4,6 kilometra navodeći da će na tom prostoru biti različitih sadržaja.

“U ovkiru linijskog parka će se nalaziti i jedan od ključnih projekata za kulturnu infrastrukturu, a to je Fakultet muzičke umetnosti. Nadam se da ćemo krenuti da radom u prvom kvartalu 2024. godine. Sledeće godine ćemo se baviti projektno-tehničkom dokumentacijom”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će taj fakultet prvi put, posle 80 godina, imati svoju zgradu.

Brnabić je rekla da je linijski park u Beogradu izuzetno važan projekat i da može kao primer da posluži i ostalim gradovima koji se nalaze na rekama.

“Meni je drago da vidim da se Beograd razvija na taj nacicn”, istakla je premijerka koja je zajedno sa Šapićem i glavnim gradskim urbanistom Markom Stojčićem zasadila 13 sadnica zelenila.

Šapić je novinarima, nakon obilaska prvog dela linijskog parka, rekao da je šetalište kod Beograda na vodi podiglo standard pokazavši kako bi trebalo da izgleda priobalje.

Podsetio je da je Grad Beograd pre mesec i po dana doneo skupštinsku odluku o uređenju priobalja sa ciljem da se za nekoliko godina može reći da se Beograd istinski spustio na reke.

Šapić je naveo da je ideja da se na najbolji način iskoriste beogradska priobalja, dodajući da tu misli i na Zemun, Stari grad, Novi Beograd.

On je obećao da će tome biti posvećena posebna pažnja, te da se to uklapa u agendu razvoja prestonice.

“Nećemo više da dozvolimo da Beograd zaboravi na svoja prirodna bogatstva, reke, priobalja, parkove, zelene površine”, poručio je Šapić.

Glavni gradski urbanista Marko Stojičić je naveo da će linijski park imati 10 celina, dodajući da je svaka od njih autentična u arhitektonskom smislu.

“Idemo od Beton hale preko Kule Nebojše u narednih nekolikog godina kako bismo se spojili sa Adom Hujom koju smo 14. februara proglasili javnom zelenom površinom i to će biti druga Ada Ciganlija”, rekao je Stojičić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana