Šapić: Od sledeće školske godine nova i moderna škola „Svetislav Golubović Mitraljeta” studio b

Objavljeno: 02.11.2022. 13:14 Izmenjeno: 02.11.2022. 13:52

Gradonačelnik je naglasio da građani treba da znaju da ovo nije rekonstrukcija škole već se praktično gradi nova škola koja će imati duplo veći kapacitet nego do sada.

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je Osnovnu školu „Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici gde su u toku radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta. Tom prilikom najavio je da će ovaj, praktično novi, moderan školski objekat biti spreman za narednu školsku godinu.

Gradonačelnik je istakao da se, nažalost, tek sada ulazi u ozbiljnije radove, te da deca već drugu godinu ne mogu da se vrate u svoju školu. Kako je naglasio, građani, pogotovo stanovnici Batajnice zaslužuju punu informaciju šta je bio razlog za to, kao i šta može sada da se uradi kako bi se posao priveo kraju.

– Problem oko početka radova na ovoj školi, koja je bila neuslovna za potrebe ovog dela grada, jeste nezadovoljstvo i negodovanje roditelja koji nisu želeli da se u tom momentu njihova deca isele iz nje. Tada se izgubilo par meseci i građevinska dozvola je u tom prvom roku istekla. Kada je dozvola obnovljena i roditelji shvatili da je u njihovom interesu, nastala je kriza i skok građevinskih cena te firma koja je posao dobila nije mogla da isporuči ono što nam je bilo potrebno. Nakon toga odustalo se od svega i ušlo u treću nabavku koja je završena pre mesec dana, te su započeti ozbiljni radovi – precizirao je gradonačelnik.

On je naglasio da građani treba da znaju da ovo nije rekonstrukcija škole već se praktično gradi nova škola koja će imati duplo veći kapacitet nego do sada.

– Škola će umesto 2.700 sada imati 5.200 kvadrata, imaće 22 učionice opšte i kabinetske nastave, specijalizovane učionice, distributivnu kuhinju sa trpezarijom, biblioteku sa čitaonicom, prostor za zubarsku ordinaciju i ambulantu, psihologa i pedagoga, lift za osobe sa invaliditetom, kao i potpuno novu fiskulturnu salu. Reč je o školi sa najvišim standardima i mislim da će ona biti na ponos ne samo Zemuna i Batajnice već čitavog grada – istakao je Šapić.

Dodao je da očekuje, ukoliko ne bude bilo većih problema u toku zimske građevinske sezone, da će škola sigurno biti spremna za sledeću školsku godinu, kao i da će đaci i roditelji biti zadovoljni uslovima koje će ovaj školski objekat pružati đacima, nastavnicima i zaposlenima.

Događaju su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić, sekretar za investicije Luka Petrović, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Marija Leković, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević, kao i direktor škole Igor Vojnović.

Po hitnom postupku nova javna nabavka za radove u Batajnici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će nova javna nabavka za završetak radova na izgradnji saobraćajnica Nova 17 i Nova 47 u Batajnici biti raspisana po hitnom postupku, objasnivši da radovi nisu završeni tokom leta jer je bilo objektivnih problema pošto je izvođač zbog blokade firme napustio gradilište.

Šapić je precizirao da je izvođač radova uveden u posao u aprilu 2021. godine, s rokom završetka radova do februara 2022. godine.

„U međuvremenu je došlo do blokade firme i nezavršeni radovi se napuštaju u leto 2022. Tada, zbog proglašavanja ovog projekta od izuzetne važnosti, angažuje se JKP “Beograd-put“ kako bi završilo jedno parče kapacitetima koje ima. Sve se zaustavlja 24. jula 2022. godine, kada je pušten deo nadvožnjaka, ali se ne završava čitava saobraćajnica“, naveo je Šapić.

Naveo je da je ostalo još 130 metara da se završi deonica do izlaska na Ulicu pukovnika Milenka Pavlovića što, dodao je, predstavlja veliki problem.

„Razgovarali smo da li možemo zakonski to da uradimo, a da se ne raspiše javna nabavka i ispostavilo se da ne možemo iz bezbednosnih razloga, te da mora da se radi po projektu“, rekao je Šapić.

Istakao je da će po hitnom postupku biti raspisana nova javna nabavka po starom projektu, koja treba da sadrži završetak tih 130 metara, ali i rekonstrukciju treće trake.

Tako će se, dodao je, proširiti Ulica pukovnika Milenka Pavlovića u dužini od 250 metara, čime će se dobiti praktično nova semaforska raskrsnica.

Prema procenama, trebalo bi da svi ti radovi traju oko dva meseca, u zavisnosti od građevinske sezone i vremenskih prilika, s krajnjim rokom do kraja januara, rekao je gradonačelnik.

„Dok obavljam funkciju gradonačelnika, uvek ćemo izlaziti pred ljude i reći im sve onako kako jeste. Na neke stvari moći ćemo više ili manje da utičemo, što će zavisiti od naših sposobnosti, ali nekad i od objektivnih okolnosti. Na nama je da izvučemo najbolje iz okolnosti u kojima se nađemo“, rekao je Šapić.

Najavio je da će posle pomenute javne nabavke biti raspisana i nova, koja se tiče rekonstrukcije Šangajske ulice.

„U to spadaju rekonstrukcija Šangajske ulice, sa svom pripadajućom infrastrukturom u dužini od 400 metara iz pravca Ugrinovaca, kolska i pešačka staza u dužini od 500 metara, izmeštanje gasovoda u ovoj ulici, kao i izgradnja stepeništa, liftova, nadvožnjaka i crpne stanice“, rekao je Šapić.

Dodao je da je to veliki infrastrukturni projekat za koji očekuje da se do kraja godine dobije izvođač.

„Radovi prema planu treba da traju šest meseci i verujem da će do leta 2023. godine biti gotovi, tako da će ovaj deo Batajnice dobiti potpuno novi izgled“, rekao je Šapić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana